România: Ceremonie de omagiere a unui diplomat chilian care a salvat peste 1.200 de evrei în timpul Holocaustului

Samuel del Campo, care, în calitate de diplomat detașat în România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a eliberat pașapoarte chiliene și poloneze unor evrei care ar fi fost deportați în lagărele naziste, a fost omagiat la Sinagoga Mare din București.

O placă în onoarea domnului del Campo a fost dezvelită la sinagogă.


      La ceremonie au participat ambasadorii Chile, Polonia și Israel în România.


          Silviu Vexler, președintele Federației Comunităților Evreiești din România și deputat în Parlamentul României, a declarat la ceremonie: “Istoria și acțiunile lui Samuel del Campo în România, în calitate de Însărcinat cu Afaceri al Republicii Chile, reprezintă o lumină a demnității umane într-un moment istoric în care totul era înconjurat de întuneric. Pentru Federația Comunităților Evreiești din România este cu adevărat o onoare și o datorie morală să poată contribui, împreună cu Embajada de Chile en Rumania, la redescoperirea unei asemenea personalități, cu atât mai mult în aceste vremuri când se încearcă rescrierea istoriei, când se dorește, din ce în ce mai mult, transformarea în eroi a criminalilor de război din perioada Holocaustului.
          Acest diplomat ar fi putut să aleagă cea mai simplă variantă – să nu facă absolut nimic. În schimb, Samuel del Campo și-a pus în pericol propria viață pentru a proteja necunoscuți.
          Acțiunile și demersurile pe care le-a efectuat au însemnat în primul rând speranță. Documentele pe care le-a emis au salvat viața a peste 1000 de evrei din România și Polonia. A reușit inclusiv să întoarcă un tren care avea drept destinație Transnistria. Cine își poate închipui astăzi curajul care a fost necesar pentru așa ceva, răspunderea care a apăsat asupra sa?
          În prezent și pentru viitor, Samuel del Campo și acțiunile sale trebuie să fie o lecție, un model și un simbol al umanității. Salut eforturile depuse de ES. Doamna Ambasador Pia Busta și colegii domniei sale din Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Chile pentru recuperarea și protejarea memoriei lui Samuel del Campo și a celor pe care a reușit să îi salveze”.
          Samuel Del Campo a fost însărcinat cu afaceri chilian la București între 1941 și 1943. (Anima News)

          Sursa foto: Silviu Vexler (Facebook)

          Lasă un răspuns