ISRAELMAGAZINMEDICINĂ / ȘTIINȚĂ

Studiu israelian: Autismul poate fi detectat în primele luni de viață, deschizând calea unui tratament precoce

Rezultatele publicate recent în urma a două studii efectuate la Universitatea Bar-Ilan din Israel arată că simptomele asociate cu autismul pot fi identificate încă din primul an de viață, deschizând calea pentru intervenția terapeutică la o vârstă fragedă.

În Israel, autismul este diagnosticat de obicei la vârsta de un an și jumătate, ceea ce este considerat precoce în comparație cu țările occidentale. În alte țări, vârsta medie de diagnosticare este de doi ani și jumătate, ceea ce întârzie semnificativ tratamentele de intervenție și poate crește gravitatea simptomelor.
În primul studiu, realizat la Centrul Mifne al universității pe parcursul unui deceniu, cercetătorii au analizat etapa din copilăria timpurie în care apar primele semne care ar putea ridica suspiciuni cu privire la dezvoltarea autismului.
Experții în dezvoltarea copilului au vizionat înregistrări video cu 110 copii din Israel, SUA și Europa, filmate de părinții lor de la naștere până la sfârșitul primului an de viață, și au fost rugați să identifice comportamentele care se abat de la dezvoltarea tipică.
Aceștia au constatat că 89% dintre sugari au prezentat simptome încă de la vârsta de patru până la șase luni.
Deoarece nu există încă instrumente biologice empirice dovedite pentru diagnosticarea autismului, detectarea timpurie prin observarea comportamentului este de mare importanță, deoarece astfel poate fi inițiat un tratament la începutul vieții.
Cel de-al doilea studiu a comparat două grupe de vârstă de copii diagnosticați cu autism și tratați la Centrul Mifne: un grup a inclus 39 de copii mici tratați în al treilea an de viață, iar al doilea grup a inclus 45 de sugari tratați în al doilea an de viață.
Terapiile au abordat aspectele fizice, senzoriale, motorii, emoționale și cognitive ale dezvoltării. Terapiile s-au axat în special pe dezvoltarea atașamentului și pe exploatarea abilităților sugarilor prin curiozitate și plăcere.
În timp ce ambele grupuri au înregistrat progrese în toate componentele de dezvoltare, grupul mai tânăr a prezentat o îmbunătățire statistică clară față de grupul mai în vârstă.
Acest studiu, realizat tot pe parcursul unui deceniu, confirmă capacitatea sugarilor de a-și îmbunătăți abilitățile într-o perioadă scurtă de timp, datorită dinamicii creșterii neuronale din creier.
Rezultatele ambelor studii clinice concluzionează că reducerea timpului dintre depistarea timpurie și intervenția terapeutică poate reduce în mod semnificativ gravitatea deviației de dezvoltare pe tot parcursul vieții. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d