ISRAEL

Israel: Două rachete trase din Gaza spre centrul țării au explodat în mare / Armata israeliană: „Tirul nu a fost intenționat”

Armata israeliană a anunțat sâmbătă că două rachete au fost lansate din Fâșia Gaza spre centrul Israelului și au aterizat în Marea Mediterană, a anunțat armata sâmbătă dimineață.

Rachetele au fost primele lansate în Noul An și exploziile au fost auzite în orașele Tel Aviv, Holon, Bat Yam și Rishon Lezion.
Nu au fost răniți și, în ciuda fumului văzut în largul coastei, nu s-au raportat pagube.
Surse din cadrul armatei israeliene au declarat că „tirul a fost neintenționat”.
Într-o declarație, unitatea purtătorului de cuvânt al IDF a precizat că rachetele au căzut în largul coastei din zona metropolitană Tel Aviv. „Conform protocolului, nu au fost trase sirenele și nu a avut loc nicio interceptare”, a adăugat aceasta.
Martorii din Gaza au declarat că s-au trezit la sunetul rachetelor lansate în jurul orei 7 dimineața, iar imaginile care au circulat pe rețelele de socializare arătau un fum alb din zona de lansare.
Explozii puternice au fost auzite în multe orașe centrale din Israel, la scurt timp după ora 7 dimineața.
O înregistrare video transmisă pe rețelele de socializare arată o explozie în mare, în largul orașului Jaffa.
Potrivit presei israeliene, cea de-a doua rachetă a căzut în mare, în largul localității Palmahim, la sud de orașul Rishon Le Zion.
În afară de un singur incident în septembrie, nu a mai existat niciun tir de rachete transfrontaliere de când un armistițiu a pus capăt unui război de 11 zile între Israel și Hamas în luna mai.
Încetarea focului, mediată de Egipt și de alți mediatori, a fost fragilă. Gruparea militantă Hamas susține că Israelul nu a luat măsuri serioase pentru a ușura blocada pe care a impus-o în Gaza cu ajutorul Egiptului atunci când mișcarea islamică a preluat controlul enclavei de coastă în 2007.
Tensiunile sunt, de asemenea, ridicate, deoarece alte grupuri, precum Jihadul Islamic, mai mic, dar mai dur, amenință cu escaladarea militară dacă Israelul nu pune capăt detenției administrative a unui prizonier palestinian care se află în greva foamei de peste 130 de zile.
Miercuri, militanți palestinieni din Gaza au împușcat și rănit ușor un civil israelian în apropierea gardului de securitate, iar Israelul a răspuns cu focuri de tancuri care au vizat mai multe situri Hamas, în primul schimb de focuri din ultimele luni. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d