LUMEA DE AZIMAGAZINMEDICINĂ / ȘTIINȚĂ

Covid: Varianta Omicron are efecte mai puțin grave pentru că nu atacă prea mult plămânii, potrivit mai multor studii

Mai multe studii recente sugerează că varianta Omicron a coronavirusului ar putea avea efecte mai puțin grave asupra organismului, datorită atacului limitat al plămânilor.

Experimentele efectuate pe rozătoare au arătat că, spre deosebire de variantele anterioare care provocau dificultăți respiratorii severe, Omicron se limitează la nas, gât și trahee, a relatat New York Times.
Unul dintre studii a arătat, printre altele, că nivelurile variantei Omicron în plămâni erau de o zecime sau mai puțin față de nivelul celorlalte variante.
“Este corect să spunem că noile efecte observate ale bolii sunt în principal în sistemul respirator superior”, potrivit lui Roland Eils, bioinformatician la Institutul de Sănătate din Berlin, Germania.
Ravindra Gupta, unul dintre cei mai importanți cercetători în domeniul variantelor de la Universitatea din Cambridge și autorul unuia dintre studii, a declarat pentru Insider că Omicron “funcționează diferit în multe feluri”. “Biologia virusului nu mai este aceeași ca înainte, este aproape o noutate”, a spus el.
Varianta Omicron, identificată pentru prima dată în Africa de Sud și Botswana la sfârșitul lunii noiembrie, este prezentă în prezent în peste 100 de țări, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, și afectează atât persoanele vaccinate, cât și pe cele care au fost deja infectate.
În timp ce multe dintre dovezile de până acum sugerează că Omicron, în prezent tulpina dominantă în unele țări, inclusiv în Franța, prezintă un risc redus de spitalizare, OMS îndeamnă la prudență.
“Riscul general al noii variante Omicron rămâne foarte ridicat”, a precizat agenția de sănătate a ONU. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d