LUMEA ARABĂMAGAZIN

Maroc: Descoperirea ruinelor unei comunități evreiești din secolul al XVI-lea

Cercetători din Israel, Maroc și Franța au descoperit ruinele unei mici comunități evreiești în munții marocani, relatează Jewish Telegraphic Agency.

Ruinele sinagogii din micul sat Tamanart au fost descoperite în timpul unei cercetări a siturilor evreiești din zonă și după ce s-a discutat cu locuitorii care și-au amintit de vecinii lor evrei care au părăsit zona în urmă cu 70 de ani.
Cercetătorii spun că evreii au trăit aici din secolul al XVI-lea până la începutul secolului al XIX-lea. Ei au recuperat din sinagogă scripturi cabalistice, documente și amulete.
Orit Ouaknine-Yekutieli, un cercetător israelian care se ocupă de Marocul modern la Universitatea Ben Gurion din Negev, a declarat că sinagoga a fost deteriorată, dar cercetătorii au reușit să recupereze textele și să le transfere într-un loc sigur pentru analize suplimentare.
Descoperirea are loc la câteva săptămâni după ce regele Marocului, Mohammed al VI-lea, a ordonat restaurarea a sute de situri evreiești din regat și la un an după ce Israelul și Marocul au anunțat reluarea oficială a relațiilor diplomatice.
Planul de restaurare include situl Tamanart, precum și cimitire și sute de sinagogi. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d