ISRAELMAGAZIN

Ar putea fi gripa aviară următoarea mare criză de sănătate în Israel și în lume?

Israelul și alte 40 de țări au fost afectate de cea mai gravă epidemie de gripă aviară înregistrată vreodată

În fiecare toamnă, aproximativ o jumătate de miliard de păsări migratoare trec prin Israel în drumul lor dinspre Europa rece spre Africa caldă. Mii de oameni stau aici toată iarna.

Dar există și o latură urâtă a acestei scene de o frumusețe uluitoare: în fiecare an, unele dintre păsările vizitatoare aduc cu ele gripa aviară.

Probabil că au contractat virusul în zonele lor de reproducere din nordul Europei și din vestul Asiei.
Păsările vizitatoare infectează adesea rațele și gâștele din Israel.

În acest an, pentru prima dată, cocorii cenușii migratori se îmbolnăvesc de gripă.
Angajații Autorității pentru Natură și Parcuri din Israel au colectat deja aproximativ 5.200 de cadavre de cocori din Parcul Natural Lacul Agamon Hula din Galileea Superioară, unde până la 40.000 de cocori își petrec iarna.Parcul, care în mod normal este plin de observatori de păsări și de elevi în timpul sezonului de migrație, este închis pentru public pe durata operațiunii de curățare macabră.

Deoarece cocorii se adăpostesc în grupuri aglomerate, infecția se răspândește ca un foc de paie, spune Jonathan Meyrav de la Birdlife Israel , centrul ornitologic israelian al Societății pentru Protecția Naturii din Israel.

Iar virusul s-a răspândit în fermele de ouă și curcani, ceea ce a determinat serviciile veterinare ale Ministerului Agriculturii să declare starea de urgență.

Aproximativ 560.000 de găini ouătoare și 90.000 de curcani au fost distruse, inclusiv toate găinile din satul Margaliot, producător de ouă, aflat la o jumătate de oră la nord de Valea Hula.

„Este oribil”, spune profesorul Israel Rozenboim, director al departamentului de științe animale de la Facultatea de Agricultură a Universității Ebraice și expert în fiziologia, reproducerea și gestionarea păsărilor.

„În fiecare an avem gripă aviară la câte o turmă ici și colo, dar este prima dată când aud de ea într-un sat întreg în cei 40 de ani de carieră”, a declarat Rozenboim pentru ISRAEL21c.

În acest an, gripa aviară nu este răspândită doar în Israel, ci și în alte 40 de țări europene, africane și asiatice, deoarece păsările infectate transportă virusul pe ruta de migrație.
Marea Britanie și Țările de Jos au fost deosebit de afectate.

Nimeni nu știe de ce se agravează acest fenomen anual.

Este posibil ca virusul asiatic H5 – detectat pentru prima dată în 1996 la gâștele chinezești – să devină mai agresiv. Este posibil să existe o legătură cu schimbările climatice.

Focarele încep de obicei în octombrie și se termină în aprilie. Anul acesta, Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE), cu sediul la Paris, a început să primească rapoarte privind gripa aviară în luna mai. Primele cazuri au sosit în Israel în octombrie, odată cu începutul sezonului migrator.

„În special în 2021, a fost raportată la păsări o variabilitate genetică fără precedent a subtipurilor [H5], creând un peisaj provocator din punct de vedere epidemiologic”, relatează OIE.

În timp ce lumea se confruntă cu pandemia Covid-19, epidemia de gripă aviară alimentează îngrijorările legate de sănătatea animalelor și a oamenilor în această parte a globului.

În emisfera vestică, virusurile asiatice H5 nu afectează păsările.
Potrivit Centrelor pentru Controlul Bolilor (CDC) din SUA, alte virusuri aviare s-au răspândit „din când în când” de la păsările sălbatice la păsările de curte, dar acest lucru nu a reprezentat o problemă gravă.

De la pantofi la găini

În zonele afectate, gripa aviară se răspândește de la păsările sălbatice la fermele de păsări de curte pe pantofii și anvelopele persoanelor care au călcat pe sau prin excrementele de păsări infectate.

„Un gram de gunoi de grajd de la păsările migratoare infectate conține aproximativ un milion de particule contaminate”, spune Rozenboim.

„Virusul se răspândește rapid și supraviețuiește la diferite temperaturi. Singura modalitate de a-l elimina este eradicarea efectivelor comerciale de pui.

El spune că Israelul nu vaccinează împotriva gripei aviare H5 „pentru că menține virusul în regiune.
În Egipt, gripa aviară este constantă pentru că se vaccinează tot timpul.

Cea mai bună protecție este biosecuritatea – practici cum ar fi schimbarea, acoperirea sau dezinfectarea pantofilor și a hainelor atunci când se intră și se iese din adăposturile de păsări; să nu se transfere păsările de la o fermă la alta; să se împiedice păsările sălbatice să intre în adăposturile de păsări și să se distanțeze mult cotețele.

Rozenboim spune că, „contaminarea zboară cu ușurință” în fermele israeliene de ouă și curcani – nu și în fermele de pui de carne – deoarece cotețele au fost construite prea aproape unele de altele.

El preconizează că, în următorii cinci ani, crescătorii de păsări israelieni vor profita de stimulentele guvernamentale pentru a construi hambare cu mai mult spațiu între ele.

„Atunci când fiecare casă este izolată, se vor reduce infecțiile cauzate de păsările migratoare”, spune el.

OIE a îndemnat țările membre să „pună în aplicare măsuri stricte de biosecuritate în ferme, în comerț și pe piețele de păsări vii pentru a preveni răspândirea acestei boli”.

Cocorii vor supraviețui

Dr. Haim Krispin, medic veterinar de păsări, a declarat pentru ISRAEL21c că infecția cu cocori sălbatici din acest an este fără precedent și îngrijorătoare.

„Odată ce acest focar se va încheia, oamenii vor trebui să analizeze ce se poate face diferit pentru a evita viitoarele focare”, spune Krispin.

El sugerează, de exemplu, regândirea strategiei actuale de încurajare a cocorilor migratori să ierneze în Valea Hula.
„Acest lucru îl transformă într-un habitat și îi concentrează în număr mai mare și pentru mai mult timp.

Cel puțin deocamdată, gripa nu s-a răspândit prea mult în populația de păsări sălbatice, dincolo de cocorii care iernează în Valea Hula.

„Populația globală de cocori este stabilă și o pierdere de 10 sau 20% va fi semnificativă, dar nu critică pentru întreaga populație”, a declarat Meyrav de la Birdlife Israel pentru ISRAEL21c.

Meyrav știe că în văile Jezreel, Beit She’an și Hefer și chiar în nordul Negevului au fost observate sporadic cocori morți sau muribunzi.
Unii pelicani albi și egrete au fost, de asemenea, uciși de gripa aviară.

„Vestea bună este că nu pare să fi afectat în mod semnificativ alte specii de păsări”, spune el.

„Teoretic, poate afecta toate păsările, deși la noi nu se răspândește dincolo de cocori. Cu excepția cazului în care virusul nu se transformă în ceva mai violent, până acum este un factor „natural” și nu amenință populații întregi.”

Pot oamenii să se îmbolnăvească de gripă aviară?
Este posibil, dar rar, ca gripa aviară să infecteze oamenii.
OIE spune că doar „contactul prelungit și apropiat cu păsările infectate” pune oamenii în pericol.

„În Israel, nu cred că avem vreo dovadă că virusul se transmite la om”, spune Rozenboim, adăugând că locuitorii din Margaliot primesc tratament antiviral ca măsură de precauție.

„Nu mâncăm ouă sau pui crud, iar când le gătești, nu este nicio problemă. Ouăle din fermele afectate vor fi eliminate oricum”.

Cu toate acestea, profesorul Ran Taube de la Universitatea Ben Gurion a avertizat:

„Deși rare, din 2003, aproximativ 800 de infecții umane cu virusul gripal H5N1 au fost raportate de Organizația Mondială a Sănătății, în principal în țări din Asia, Africa, Europa și Orientul Mijlociu”, spune Taube, care studiază microbiologia, imunologia și genetica.

„Caracteristica unică a virusului este schimbul de material genetic între diferite tulpini virale, generând o tulpină nouă, mai violentă, care se poate răspândi puternic între oameni”, spune Taube.

„Riscul de transmitere la om nu este ridicat, dar poate apărea prin contactul direct cu animalul [infectat] sau cu secrețiile acestuia. Așadar, ori de câte ori circulă virusuri de gripă aviară, există riscul de transmitere la om. Șansele sunt mici, dar cu siguranță nu de zero la sută”, adaugă el.

„Trebuie să avem mare grijă pentru a evita o pandemie care, în comparație cu Covid-19, va fi o catastrofă.”

CDC recomandă ca „oamenii să evite păsările sălbatice și să le observe doar de la distanță; să evite contactul cu păsările domestice (păsări de curte) care par a fi bolnave sau moarte; și să evite contactul cu suprafețele care par a fi contaminate cu fecale de păsări sălbatice sau domestice.
Efectul cel mai imediat asupra locuitorilor din țările afectate va fi o penurie de ouă.
Acest lucru reprezintă o oportunitate pentru ca oamenii să își reevalueze modul în care mănâncă”, spune Omri Paz, directorul executiv al organizației israeliene Vegan Friendly.
El subliniază că se crede că boli precum Covid și SIDA provin de la animale infectate care au fost consumate de oameni.
„Este urgentă o schimbare majoră a modelelor noastre de consum, dacă ne pasă de aceste animale, de mediul înconjurător și de propria noastră sănătate.” (Anima News)

Lasă un răspuns

%d