ROMÂNI ÎN LUMEROMÂNIASORIN ROȘCA STĂNESCU

Contaminarea în masă

Din ce în ce mai insistent, circulă informația conform căreia Guvernul a regândit întreaga strategie de luptă împotriva pandemiei. În valul 5, când se presupune că vom avea câte 80.000 de infectați pe zi. Foarte pe scurt, komandantul acțiunii, împreună cu ministrul Sănătății și cu ministrul Învățământului, ar fi optat pentru contaminarea în masă a românilor. Care ar putea avea drept efect imunizarea tot în masă. Această nouă strategie va fi aplicată fie deliberat, fie inconștient. Cum așa?
Admițând că nu există în acest sens un plan foarte precis, convenit de mai marii statului român, el este totuși implementat. Pas cu pas. Ceea ce nu este conștient, este inconștient. Iar ceea ce nu este făcut inconștient, este făcut conștient. Această contaminare în masă se face prin intermediul copiilor. Invitați cu atâta insistență la școală. În condițiile în care din nou școala nu este pregătită pentru a face față pandemiei. Nu există nici măcar numărul necesar de teste, acelea tip lego și pe bază de salivă, contestate de mulți oameni de specialitate. Stocul nu ajunge decât pentru cel mult o săptămână. În aceste condiții, milioane de copii sunt chemați la școală pentru a se contamina și pentru ca imediat să transmită virusul în comunitate. Viteza de răspândire a valului 5 este uriașă, astfel încât se presupune că într-un timp record, de numai câteva zile, se va ajunge la cifra de 80.000 de persoane infectate pe zi. Din această perspectivă, a răspândirii virusului, toată lumea este de acord că valul 5 va atinge un record absolut.

Corifeii luptei împotriva pandemiei, în frunte cu komandantul acțiunii, Raed Arafat, au ajuns la concluzia că nu mai pot purta acest război prin mijloace clasice. Adică prin vaccin. Nu de alta, dar românii în continuare nu se lasă prea convinși să se vaccineze. Iar efectul vaccinurilor este din ce în ce mai discutabil. Și din ce în ce mai contestat la nivel planetar. De la această realitate, autoritățile de la București au plonjat într-un nou scenariu. Cel al contaminării în masă, care speră aceleași autorități că va avea drept consecință o imunizare la fel de rapidă și tot în masă.

Desigur că și la acest capitol nu facem altceva decât să imităm exemplul altor state. Cum este de pildă Austria. Austria se comportă ca și când nu mai crede în vaccin. În sensul că persoanele vaccinate au în prezent parte de fix același tratament ca persoanele nevaccinate. Adică trebuie să se testeze periodic după un anumit număr de ore. Certificatul Covid nu mai există. Cine a intrat în posesia lui, îl plimbă degeaba. Cetățenii nu mai au de ce să fie nemulțumiți. Nu mai există o discriminare între vaccinați și nevaccinați. Și în România s-a decis tacit ca Parlamentul să nu mai impună în mod direct sau indirect certificatul Covid. Devin obligatorii însă testele. Fără teste, ești un om mort. Ești aproape un om mort și cu teste, dacă acestea ies pozitiv. Nu s-a găsit încă o modalitate pentru ca această testare în masă la fiecare două zile să fie gratuită. Nici pentru copii și nici pentru adulți. Prin urmare, pentru a avea cât de cât o viață socială, va trebui să cheltuim fie că suntem vaccinați, fie că suntem nevaccinați, bani grei. Tot legat de pandemie și de propriul buzunar, mai apare și problema măștilor. Komandantul acțiunii dorește ca în viitor să purtăm măști FFP2, care au un preț mai mare decât măștile pe care le utlizam până în prezent. Se aude că o mască FFP2 va costa aproximativ un leu. Și, conform normelor sanitare, într-o zi trebuie să purtăm cel puțin două măști.

Există însă un mare dacă. Legat chiar de această contaminare și respectiv imunizare în masă. Această revoluționare a modului de combatere a pandemiei ar putea eventual funcționa numai și numai în condițiile în care spitalele vor face față noii urgii. În optimismul lor, autoritățile, nu numai cele de la București, preconizează că, deși se răspândește mult mai repede, această variantă a coronavirusului este mai puțin periculoasă. Iar secțiile ATI din spitalele Covid nu vor fi în cele din urmă copleșite. Ar fi bine să fie așa. Pentru că foarte repede sistemul românesc de sănătate va avea de făcut față unei noi provocări. Rând pe rând, se reduce sau chiar se închide furnizarea de energie. Care, atunci când e furnizată, e din ce în ce mai scumpă. De două-trei ori mai scumpă. Motiv pentru care Guvernul, chiar astăzi, se întrunește într-o ședință de urgență. La capătul căreia nu se știe ce va ieși. România dispune de energie insuficientă și, în același timp, este lovită de precaritatea mijloacelor prin care aceasta este transportată. Guvernul a făcut pe seama noastră o bună afacere. Tot ceea ce va fi compensat, va fi compensat pe seama buzunarului românilor. Furnizorii și transportatorii de energie nu pierd niciun sfanț. Dacă vine frigul, așa cum preconizează meteorologii, un număr uriaș de români, cu o sănătate și așa precară, se vor îmbolnăvi grav și vor lua cu asalt sistemul sanitar. Un sistem care scârțâie din toate balamalele nu numai ca o consecință a valurilor de Covid, ci și pentru că, vezi Doamne, a fost reformat. Începând din acest an, cei mai mulți români care-și vor face analizele sau se vor trata de diverse boli vor trebui să plătească la greu. Povestea cu obligația constituțională a statului de a garanta sănătatea populației și de a suporta costurile acesteia devine în acest an o simplă legendă.

Dar să nu divagăm. Să ne întoarcem cu încredere la autoritățile statului român, care se dau peste cap pentru a ne proteja de Covid. Sau, mai bine zis, pentru a ne trimite la lupta împotriva valului 5 cu copiii la înaintare, pentru contaminarea în masă și eventual imunizarea în masă.

Lasă un răspuns

%d