ISRAELMAGAZINMEDICINĂ / ȘTIINȚĂ

Israel: Pastilele pentru coronavirus costă 500 de dolari, companiile de asigurări de sănătate se tem de piața neagră

Medicamentul “Paxlovid”, care previne complicațiile grave ale infecției cu coronavirus, ar putea ajuta considerabil în timpul celui de-al cincilea val al epidemiei, dar va crea, de asemenea, probleme organizatorice grave pentru sistemul de sănătate israelian.

Un medicament scump (potrivit Hadashot 12, un tratament pentru fiecare pacient costă aproximativ 500 de dolari) este eficient doar dacă este folosit la timp.
Conform unui studiu clinic efectuat de Pfizer, s-a stabilit că tratamentul trebuie să înceapă cel târziu în a cincea zi de boală – adică înainte de apariția simptomelor de afectare gravă a plămânilor.
Problema este că în primele zile de infecție cu coronavirus este relativ ușor pentru toată lumea, iar medicii nu pot prezice cu exactitate riscul de complicații la fiecare pacient.
Israelul a cumpărat zeci de mii de doze de medicament de la Pfizer, iar medicamentul va fi prescris doar pacienților din “grupuri de risc”.
Este probabil ca mai multe persoane să dorească medicamentul “din motive de siguranță” decât cele care sunt eligibile din punct de vedere medical.
Șeful uneia dintre companiile de asigurări de sănătate a declarat pentru Hadashot 12 că această situație creează “premisele ideale pentru piața neagră” – pacienții care primesc o rețetă vor fi foarte tentați să revândă medicamentul scump altor pacienți.
Există și alte probleme pur medicale cu Paxlovid: medicamentul este nou și mecanismele de interacțiune cu alte medicamente nu sunt încă cunoscute cu exactitate – dar “grupurile de risc” includ persoanele care iau deja multe pastile diferite.
Medicamentul este administrat în doze mari, șase comprimate pe zi timp de cinci zile, ceea ce reprezintă o povară suplimentară semnificativă pentru rinichii și ficatul persoanelor în vârstă cu un “grup” de boli cronice.
Din toate aceste motive, Ministerul israelian al Sănătății nu-și pune mari speranțe în privința pastilelor de coronavirus și subliniază întotdeauna că vaccinarea rămâne cel mai bun mijloc de protecție împotriva unei boli grave. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d