ISRAELMAGAZINSTIL DE VIAȚĂ

Tel Aviv, cel mai scump oraș din lume: Un emiratez a cumpărat 20 de apartamente de lux, dintr-o dată

Centrul economic al Israelului a fost numit recent cel mai scump oraș din lume în care se poate trăi, depășind Parisul și Singapore în clasamentul pe 2021 al Economist Intelligence Unit (EIU).

Cu toate acestea, pe măsură ce reputația orașului mediteranean ca centru tehnologic global continuă să atragă investiții străine, iar prețurile bunurilor și serviciilor cresc pe măsură ce economia israeliană se redresează puternic în urma pandemiei, locuitorii se tem că decalajul tot mai mare dintre bogați și săraci se va accentua, creând noi diviziuni sociale dăunătoare.
Statutul Tel Avivului de cea mai scumpă metropolă din lume, în creștere de pe locul cinci anul trecut, este în mare parte rezultatul inflației globale și a problemelor lanțului de aprovizionare cauzate de lockdown-ul generat de Covid-19.
Moneda națională, shekel, s-a întărit în mod constant datorită slăbirii dolarului, excedentului mare de cont curent al Israelului și investițiilor străine directe în sectorul tehnologic, care se așteaptă să ajungă la 30 de miliarde de dolari (22,7 miliarde de lire sterline) până la sfârșitul anului.
Evaluarea EIU cu privire la accesibilitatea Tel Avivului nu ia în considerare nici măcar creșterea prețurilor locale ale proprietăților și lipsa de terenuri care pot fi cumpărate, a declarat Asaf Mualem, proprietarul companiei imobiliare Menivim Israel.
“În ultimii doi ani, prețurile noastre au ajuns să fie duble față de ceea ce vedeți la emisiuni precum Selling Sunset din Los Angeles. Vorbim de 65.000 de shekeli [16.000 de lire sterline] pe metru pătrat”, a spus el.
Investițiile străine provin din sectorul tehnologic, din diaspora evreiască din Franța și SUA și dintr-un nou aflux de bani din Emiratele Arabe Unite, a declarat Mualem. Bogatul stat din Golf, alături de Bahrain, Maroc și Sudan, a semnat acorduri de pace cu Israelul, intermediate de SUA, în 2020.
Prețurile vor mai crește cu încă 30% înainte ca bula să explodeze. O mare parte din noile investiții străine care determină creșterea prețurilor provin din Emiratele Arabe Unite – un agent imobiliar a declarat că un client (prin intermediul unui partener local) a cumpărat 20 de apartamente de lux dintr-o singură dată.
Gentrificarea este o problemă în orașele din întreaga lume, dar recenta paralizie politică din Israel a exacerbat criza imobiliară din Tel Aviv. În ultimii doi ani nu s-a construit nicio locuință socială, deși 30.000 de persoane se află pe listele de așteptare.
“Israelul a fost fondat ca un stat socialist, dar am abandonat aceste principii. Fac mai multă treabă pentru a găsi locuințe pentru persoanele vulnerabile decât întregul minister al locuințelor”, a declarat activistul local Riki Kohan Benlulu.
“Au început să vândă locuințe sociale în anii 1980, atunci a început să se mărească decalajul. Plasele de siguranță sunt prețul civilizației. Acum este ca și cum ai merge la spital, dar în loc să-ți dea medicamente, te îmbolnăvesc. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d