ISRAELMAGAZIN

Israel: Guvernul prezintă o reformă a sistemului de convertire la iudaism

Ministrul israelian al Serviciilor Religioase, Matan Kahana, a dezvăluit propunerea sa susținută de guvern de reformare a procesului de trecere la iudaismul, sponsorizată de stat.

Kahana a numit propunerea o „oportunitate istorică” și a dat asigurări că reforma, care a atras critici puternice din partea personalităților ultraortodoxe, inclusiv a rabinului șef David Lau, trebuie să ofere un răspuns la problemele de îndepărtare a anumitor evrei din Israel de iudaism, o situație „inacceptabilă”, potrivit acestuia.
Ministrul a spus că astăzi există 450.000 de oameni în Israel care au strămoși evrei, dar nu sunt. considerați evrei conform legii ortodoxe, în principal imigranți din țările fostei Uniuni Sovietice.
Potrivit acestuia, textul propus „este singura modalitate de a face față acestei provocări”.
Kahana a vorbit despre opoziția față de plan chiar înainte de prezentarea acestuia, spunând că încearcă să fie „coordonat” cu rabinii de top. „Din păcate, această coordonare nu este întotdeauna bună”.
Proiectul de lege a fost elaborat cu sfatul mai multor rabini proeminenți ai mișcării „ortodoxe moderne”, inclusiv rabinul Haim Druckman, o figură importantă a sionismului religios.
În prezent, convertirile la iudaism recunoscute de stat sunt controlate de Rabinatul Sef, care este dominat de ultra-ortodocși. Există doar câțiva zeci de rabini și patru instanțe de conversie în țară care pot efectua în mod legal conversiuni la iudaism.
Convertiții la iudaism care s-au stabilit în Israel, dar ale căror convertiri nu sunt recunoscute de Rabinatul-șef nu se pot căsători în Israel, deoarece căsătoriile sunt controlate de Rabinatul-șef.
Conversiunile la sinagogile liberale din Israel au rămas nerecunoscute de ani de zile, iar planul lui Kahana nu va schimba asta.
Noua propunere va permite rabinilor să efectueze conversiuni sub auspiciile unui sistem central și al unui comitet de conducere care va defini regulile de conversiune și va supraveghea implementarea acestora, uniformizând procesul în toată țara. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d