ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAEL

Israel: Negocierile lui Netanyahu cu procurorii: între frica de închisoare și sfârșitul carierei

În urma unei informații publicate de ziarul Maariv, presa israeliană discută în mod activ subiectul unei înțelegeri judiciare pe care fostul prim-ministru Benjamin Netanyahu ar putea să o facă cu procuratura.

Observatorii de la postul TV Canal 12 consideră că fostul premier este foarte tentat de a face o înțelegere în care va fi acuzat doar de înșelarea încrederii publice.
Consilierul juridic Mandelblit, care „curăță masa” înainte de a părăsi funcția în februarie, nu poate să nu adauge „fraudă” la acuzații.

Principalul dosar 4000 (în care Netanyahu riscă o reală pedeapsă cu închisoarea pentru corupție) este, potrivit susținătorilor fostului premier, într-o stare proastă după „fiascoul” cu mărturia martorului de stat Hefetz.
Există posibilitatea ca acuzația de luare de mită împotriva lui Netanyahu să fie retrasă. „Dar există posibilitatea ca ei să nu o facă. Așadar, o înțelegere în instanță cu o probațiune înlocuită cu câteva luni de muncă în folosul comunității poate fi ultima șansă de a evita o pedeapsă mai aspră”, au scris jurnaliștii pe site-ul postului.
Cu toate acestea, chiar și o astfel de sentință ar putea atrage după sine un „o decredibilizare morală care îl descalifică din punct de vedere politic timp de 7 ani. La vârsta lui Netanyahu, care a împlinit 72 de ani în octombrie, acesta este sfârșitul unei cariere politice.
Potrivit Canal 13, Netanyahu este pregătit să recunoască acuzația de înșelăciune asupra încrederii publice.
Editorialistul Canal 13, Baruch Krah, subliniază că este important ca Netanyahu să exploateze fereastra de oportunitate de la finalul mandatului lui Mandelblit, pentru că următorul consilier juridic ar putea fi mai dur.
Se crede că Netanyahu este înclinat să accepte să se retragă din viața politică pentru câțiva ani, cu speranța de a reveni.
Pe de altă parte, observatorii de la Channel 12 consideră că procesul ar putea dura încă câțiva ani, timp în care Netanyahu ar avea șansa de a candida și de a reveni la putere.
Toate opțiunile sunt posibile, iar Netanyahu va trebui să „meargă printre picături” și să facă singura mișcare corectă pentru el și pentru cariera sa politică.
Deocamdată, nu există niciun acord. Negocierile dintre avocații săi și procuratură sunt în curs de desfășurare. Ar trebui să aflăm rezultatul în trei săptămâni. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: