ISRAELSocial - Economic

Israel: „Banii nu vor cădea din cer”: Ministrul Finanțelor explică cine are dreptul să fie ajutat și cine nu

Avigdor Lieberman, ministrul israelian al Finanțelor (foto), a explicat în detaliu pe ce principii se ghidează atunci când ia decizii privind asistența de stat pentru afacerile afectate de coronavirus.

Într-o postare amplă pe Facebook, Lieberman arată clar că statul nu mai intenționează să dea bani gheață tuturor, fără excepție (o referire la programul Cash for All) și să-i sponsorizeze pe cei care „strigă mai tare decât alții”.
Avigdor Lieberman recunoaște că nu este unul dintre cei care spun „totul va fi bine” și speră că „problema se va rezolva de la sine”.
“Cea mai ușoară cale este acum să iau și să distribui zece miliarde de șekeli. Mass-media mă va lăuda în titluri frumoase, iar pagina de Facebook va fi plină de like-uri. Dar ministrul Finanțelor nu face asta. Nu voi face un pas iresponsabil de dragul câtorva like-uri”, notează ministrul, amintind că „metoda cash de stingere a incendiilor” nu va mai funcționa.
Așa cum nu vor exista „bani pentru elicopter pentru fiecare ocazie”.
„În timp, repartizarea dezordonată a fondurilor devine distructivă. Acest lucru s-a putut observa atât la noi – în creșterea deficitului bugetar de anul trecut, cât și în Statele Unite, care se află în pragul hiperinflației. Nu există niciun beneficiu economic în luarea unui împrumut pe piețele de capital, distribuirea lui cetățenilor, pentru ca apoi acesta să-și piardă valoarea din cauza inflației”, subliniază ministrul Finanțelor.
Potrivit lui Lieberman, cei „a căror afacere a avut de suferit ca urmare a politicilor guvernamentale în valul actual al epidemiei” vor fi eligibili pentru asistență.
“Dar niciun magnat de aici nu va avea 750 de șekeli în contul său bancar. Doar dacă vă vedem cu adevărat nevoile reale. Da, vom ajuta industria turismului. Dar de ce să fie sponsorizate companii care dețin centre comerciale și câștigă sute de milioane de șekeli?”, scrie Lieberman.
Ministrul Finanțelor promite că va „lupta pentru ca fiecare afacere și fiecare cetățean să poată răsufla uşurat”.
„Dar până când se va întâmpla asta, voi continua să duc politici responsabile, să reduc prețurile de consum, să întăresc economia și să ofer asistență tuturor celor care au nevoie”, conchide el. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d