Strategul Ronny Rimon: ”Netanyahu a renunțat să mai redevină prim-ministru”

În contextul în care se speculează dacă fostul premier Benjamin Netanyahu va semna o înțelegere cu procurorul general Avichai Mandelblit și se va retrage din viața politică, strategul Ronny Rimon, care l-a consiliat pe fostul premier în trecut, a intervenit în dezbatere.

“Netanyahu a ajuns la concluzia că nu va reuși să devină din nou prim-ministru”, afirmă Rimon.
“A încercat de nenumărate ori, pentru cicluri electorale succesive, dar nu a reușit să formeze un guvern, iar acum, când și-a dat seama că, cariera sa politică a ajuns la final, cel mai probabil va accepta să negocieze un acord de recunoaștere a vinovăției, astfel încât să limiteze consecințele cauzelor sale juridice.”
Întrebat dacă o astfel de înțelegere va avea un impact asupra moștenirii politice a lui Netanyahu – va mai avea școli și piețe publice care să poarte numele său dacă va sfârși ca un infractor condamnat? – Rimon admite că o înțelegere nu este scenariul ideal.
“Totul depinde de opțiunile pe care le are la dispoziție”, spune el.
“Este clar că aceasta nu este o opțiune bună și poate nici una corectă, dar știm cu toții că încrederea în sistemul juridic nu duce nici la adevăr, nici la justiție”.
Într-o astfel de situație, spune Rimon, mulți oameni preferă să opteze pentru o înțelegere pentru a evita ca instanțele să le poată pecetlui soarta.
Rimon adaugă că faptul că Mandelblit își va încheia în scurt timp mandatul de procuror general este un alt factor în favoarea unui acord de recunoaștere a vinovăției pentru ambele părți.
“Sfârșitul mandatului lui Mandelblit este o oportunitate de a pune capăt acestei saga și cred că Mandelblit are propriile motive pentru care preferă să meargă pe calea unei înțelegeri – unul dintre acestea fiind acela că el vede că șansele ca Netanyahu să fie condamnat pentru acuzația de mită scad pe măsură ce trece timpul”, spune el. Conform lui Rimon, ”Mandelblit nu vrea să fie învins în instanță, așa că și-a făcut propriile calcule. Fiecare parte vrea să își asigure o măsură de victorie și să își reducă pierderile, fără a-și asuma riscuri inutile.”
Întrebat dacă el, personal, l-ar sfătui pe Netanyahu să ia o asemenea decizie, Rimon nu are nicio îndoială că ar face-o.
“Da, cu siguranță, pentru că principala problemă în discuție acum este aceea de a recunoaște turpitudinea morală, iar dacă recunoaște acest lucru, nu poate ocupa funcția de prim-ministru pentru următorii șapte ani – până la vârsta de optzeci de ani. Ceea ce înseamnă că, dacă acceptă o înțelegere, Netanyahu renunță, în esență, la ceva ce nu are în niciun caz”.
“Au fost și alții în trecut care au insistat că vor dovedi versiunea lor de adevăr în instanță și, în cele din urmă, au sfârșit prin a pierde în stil mare”, adaugă Rimon. “Exemplul evident al cuiva care a făcut această alegere este fostul președinte Moshe Katzav, care ar fi putut scăpa fără niciun fel de pedeapsă și a sfârșit prin a fi condamnat la șapte ani de închisoare. Oamenilor nu le place să își asume riscuri, iar în cazul lui Netanyahu, riscul de a fi condamnat la închisoare este considerabil, în timp ce șansele ca el să devină din nou prim-ministru sunt undeva între minime și zero. De aceea, l-aș sfătui să accepte oferta de negociere a pedepsei”, conchide strategul Ronny Rimon. (Anima News)

Please follow and like us:
Please follow and like us:
Pin Share

Lasă un răspuns

RSS
Follow by Email
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
%d blogeri au apreciat: