ISRAELMAGAZIN

Publicația ”Calcalist” – Dezvăluiri: Poliția israeliană folosește Pegasus pentru a spiona cetățenii obișnuiți

Rapoartele conform cărora poliția israeliană a folosit sistemul extrem de controversat de spyware Pegasus pentru a intra în telefoanele aparținând unor cetățeni israelieni obișnuiți au provocat indignare după ce au fost dezvăluite marți, chiar dacă Omer Bar-Lev, ministrul israelian al Securității Publice, a negat categoric că poliția a pătruns în dispozitive fără aprobarea unui judecător.

Potrivit unei dezvăluiri publicate de revista online Calcalist, poliția folosește de ani de zile softul de spionaj fără niciun fel de supraveghere; mai rău, informațiile obținute nu sunt neapărat legate de investigațiile în curs, ci sunt adesea culese pentru a le avea la îndemână pentru o eventuală utilizare viitoare.
Printre telefoanele sparte se numără dispozitive aparținând primarilor, precum și liderilor protestelor “Steagului Negru” împotriva fostului prim-ministru Benjamin Netanyahu.
Software-ul spion folosit de poliție le-a permis să activeze camera și microfonul dispozitivelor celulare fără ca utilizatorul să știe, precum și să asculte toate apelurile și să citească toate mesajele.
”Calcalist” susține că poliția nu a solicitat mandate de judecată sau supraveghere judiciară înainte de a se infiltra în dispozitive și că, de asemenea, nu a existat nicio supraveghere a modului în care au fost utilizate informațiile obținute sau a locului în care au fost transferate.
Un exemplu recent de utilizare a programului spion a implicat unitatea de operațiuni speciale SIGINT a poliției care s-a infiltrat în dispozitivul mobil al unui primar suspectat de luare de mită.
Într-adevăr, au fost detectate dovezi ale unei activități infracționale; totuși, atunci când informațiile au fost prezentate, poliția s-a referit la ele ca fiind “informații”. Abia mai târziu a fost obținut un mandat de percheziție.
Alte cazuri au implicat “phishing”, în cazul în care nu existau suspiciuni concrete de activitate infracțională – un astfel de caz s-a referit la piratarea telefonului aparținând unui “politician de rang înalt”.
Într-un alt caz similar, a fost piratat telefonul unui primar în funcție; datele colectate nu au fost folosite – încă.
Ceea ce ”Calcalist” descrie drept “abuzuri grave asupra vieții private a cetățenilor” a avut loc, de asemenea, ocazional, cum ar fi în urma uciderii lui Shira Banki la o paradă gay din Ierusalim în 2015.
În loc să desfășoare o anchetă pentru a identifica viitoarele amenințări, poliția a plantat Pegasus în dispozitivele celulare ale mai multor activiști cunoscuți pentru opoziția lor față de astfel de parade și suspectați că ar fi capabili să întreprindă acțiuni violente. Și în acest caz, nicio procedură legală nu a rezultat în urma acestei supravegheri.
Se presupune că poliția israeliană folosește Pegasus din decembrie 2015, când Ronni Alsheikh a devenit comisar general, și a costat forțele de poliție zeci de milioane de shekeli pentru achiziție, întreținere și utilizare continuă.
Chiar anul trecut, compania mamă a Pegasus, NSO, a negat că programul de spionaj a fost folosit împotriva cetățenilor israelieni – în interviuri separate, directorul general Shalev Hulio și președintele Tami Mazel au susținut că NSO a “ales să nu opereze împotriva numerelor israeliene și americane”.
Răspunzând acuzațiilor de marți, NSO a declarat într-un comunicat, că firma “nu comentează cu privire la clienții existenți sau potențiali”.
Aceștia au adăugat că angajații nu au fost expuși la niciuna dintre informațiile obținute și au subliniat că produsele lor au fost vândute “sub licență și supraveghere pentru a fi utilizate de către agențiile de securitate națională și de aplicare a legii pentru a preveni infracțiunile și terorismul într-un mod legal și în conformitate cu ordinele judecătorești și cu legislația locală din fiecare țară”.
Poliția israeliană, în răspunsul său, a negat categoric afirmațiile ”Calcalist”, calificându-le drept “neadevărate”.
“Poliția israeliană acționează în conformitate cu autoritatea care îi este acordată prin lege și, atunci când este necesar, în conformitate cu ordinele judecătorești și în cadrul normelor și reglementărilor stabilite de organismele responsabile. Activitatea poliției în acest sector se află sub supravegherea și inspecția constantă a procurorului general al Israelului și a unor entități juridice externe suplimentare. Firește, poliția nu intenționează să comenteze cu privire la instrumentele pe care le utilizează. Cu toate acestea, vom continua să acționăm în mod hotărât cu toate mijloacele pe care le avem la dispoziție, în spațiul fizic și online, pentru a lupta împotriva criminalității în general și a crimei organizate în special, pentru a proteja siguranța și bunurile publicului.” (Anima News)

Lasă un răspuns

%d