ISRAELMAGAZIN

Israel; Controlorul statului va investiga acuzațiile privind utilizarea softului Pegasus împotriva cetățenilor

Matanyahu Engelman (foto), controlorul statului Israel și Autoritatea pentru protecția vieții private, au anunțat că vor investiga dezvăluirile raportate inițial de site-ul de știri ”Calcalist”, care acuză forțele de ordine că folosesc tehnologia de spionaj Pegasus a grupului NSO împotriva cetățenilor israelieni.

Site-ul de știri a dezvăluit că ordinul de a folosi programele de spionaj împotriva civililor, inclusiv a opozanților fostului premier Benjamin Netanyahu sau a unui primar suspectat de corupție, a fost dat la cel mai înalt nivel al poliției, fără intervenție judiciară.
Canalul 12 a raportat că poliția a folosit un instrument de spionaj al unei alte companii israeliene împotriva activiștilor.
Potrivit sursei, cel puțin un protestatar anti-Netanyahu a descoperit în telefonul său mobil un spyware de la compania Cellebrite.
„Nu a existat nicio utilizare a acestor instrumente împotriva protestatarilor sau a liderilor municipali”, a declarat marți șeful poliției israeliene, Kobi Shabtai.
„Totul se face cu autorizația legală necesară”, a spus el.
Ministrul israelian al Securității Interne, Omer Barlev, a declarat că „importanța păstrării democrației în Israel este un angajament personal”.
Niciun organism aflat sub responsabilitatea sa „nu poate funcționa în afara regulilor democratice”, a spus el, dându-i instrucțiuni comisarului să investigheze toate cazurile în care au fost folosite mijloace tehnologice pentru a se asigura că este necesară aprobarea unui judecător.
„În caz contrar, voi acționa cu hotărâre și severitate pentru a-i aduce în fața justiției pe cei care au acționat cu încălcarea legii”, a avertizat el. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: