LUMEA ARABĂMAGAZINORIENTUL MIJLOCIU

O călătorie tragică… A scăpat de regimul iranian și a murit de frig într-o furtună de zăpadă în Turcia

În urmă cu un secol, regatul autonom Arabistan a fost anexat cu forța la Persia.
Astăzi, arabii din Ahwaz sunt cea mai persecutată minoritate din Iran.

Zahra Al-Mughinimi, o tânără mamă arabă ahwazi a murit în timp ce încerca să treacă granița turco-iraniană pentru a se alătura soțului și copiilor ei și a înghețat în zăpadă pe 14 ianuarie 2022.
Călătoria ei tragică a atras atenția presei mondiale în ultimele zile.

Loviți de o furtună de zăpadă, Zahra Al-Mughinimi și cumnatul ei, Nader Al-Braihi, au murit după ce polițiștii de frontieră turci i-au găsit și i-au adus înapoi, la granița cu Iranul.
O sursă apropiată familiei a declarat că Al-Mughinimi obținuse anterior o viză de “reîntregire a familiei” de la ambasada olandeză din Teheran pentru a se alătura soțului ei, Gader Berihei, care locuiește în Olanda.

Sursa a adăugat că, în urmă cu mai bine de două săptămâni, autoritățile iraniene au împiedicat-o pe Al-Mughinimi pe aeroportul din Teheran să părăsească țara și i-au confiscat pașaportul.
Potrivit aceleiași surse, autoritățile au trimis-o în fața Tribunalului Revoluționar din orașul Ahvas.

Naționalismul arab

Soțul ei a confirmat, de asemenea, că soția sa a fost interogată timp de ore întregi pe aeroportul internațional din Teheran, adăugând: “Toate întrebările lor se refereau la faptul că femeia era ahwazi și că aparținea naționalismului arab din Iran”, care nu reprezintă altceva decât opoziția regimului iranian.

În urma examinării la Tribunalul Revoluționar din orașul Ahvas, s-a constatat că aceasta a fost acuzată că are legătură cu activitățile soțului ei, Jader Al-Braihi, un opozant al regimului iranian, și ale fratelui ei, Hakim Al-Mughinimi, care locuiește în Olanda.

Zahra Al-Mughinimi a primit, de asemenea, apeluri constante din partea serviciilor de informații iraniene care au amenințat-o că o vor ucide și răpi și au încercat să o șantajeze cu sume mari de bani prin intermediari, obligând-o pe ea și pe cumnatul ei, Nader Al-Braihi, să părăsească țara trecând ilegal frontiera.

Din cauza riscurilor de securitate cu care se confrunta soția sa, Al-Braihi a informat autoritățile olandeze despre cele întâmplate, iar Departamentul de Imigrări al Olandei nu a ezitat să îi acorde asistență, eliberându-i din nou o viză cu un pașaport olandez temporar de la ambasada olandeză din Istanbul.

A fugit de securitatea iraniană și a fost prinsă într-o furtună de zăpadă

În ceea ce privește detaliile evadării lor, Al-Braihi a adăugat că contrabandiștii de la punctele de frontieră iraniano-turce au vrut să exploateze ninsoarea ca acoperire pentru a evita detectarea lor de către patrulele de pe ambele părți ale frontierei, pentru a reuși să treacă granița și să intre pe teritoriul turc.
Dar au fost opriți de polițiștii de frontieră turci, pentru ca apoi să fie întorși cu forța pe jos la frontiera iraniană în mijlocul unei furtuni de zăpadă. Ca urmare a frigului intens, ei au murit.

Zahraa Al-Mughinimi avea 32 de ani și a lăsat în urmă un copil de 13 ani.
Cumnatul ei care a murit odată cu ea, Nader Al-Braihi, era un bărbat în vârstă de 50 de ani și avea patru copii, dintre care unul cu handicap.

Trebuie remarcat faptul că, în ultimele luni, autoritățile iraniene au confiscat pașapoartele mai multor ahwazi care încercau să tranziteze Aeroportul Internațional Teheran pentru a ajunge la locurile lor de reședință din țările din Golf sau pentru a se alătura familiilor lor din mai multe țări europene.

În acest sens, surse relevante au indicat că serviciile de informații iraniene din regiune au cerut, prin intermediari, sume uriașe de bani în schimbul returnării pașapoartelor lor. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d