Siria: 34 de morți în urma atacului lansat de Stat Islamic asupra unei închisori siriene

18 membri ai forțelor de securitate kurde și 16 membri ai Statului Islamic au fost uciși, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, în ciocniri continue începând de joi seară în interiorul și în afara unei închisori din orașul Al-Hasakah din nord-estul Siriei.

O mașină-capcană a lovit intrarea în închisoarea Ghwayran și o a doua explozie a avut loc în apropiere, înainte ca extremiștii Daesh (Stat Islamic) să atace forțele de securitate kurde care asigurau paza unității, a declarat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, cu sediul în Marea Britanie.
„Un număr de prizonieri au reușit să evadeze”, a declarat Observatorul, care se bazează pe o rețea de surse din interiorul Siriei. Acesta nu a precizat cum au reușit să evadeze.
Ghwayran este una dintre cele mai mari facilități care adăpostesc luptători Daesh în nord-estul Siriei, a declarat pentru AFP Rami Abdul Rahman, șeful Observatorului.
Forțele Democratice Siriene (FDS) conduse de kurzi au confirmat atacul rarisim într-un comunicat, dar nu au menționat niciun prizonier care a fugit.
„O nouă insurecție și o tentativă de evadare a teroriștilor Daesh deținuți în închisoarea Ghwayran din Al-Hasaka, în legătură cu explozia unei mașini capcană”, a declarat FDS.
Acestea au pus atacul pe seama „celulelor adormite ale Daesh, care s-au infiltrat din cartierele din jur și s-au confruntat cu forțele de securitate interne”.
Observatorul a precizat că FDS a trimis întăriri la închisoare și a izolat zona.
Avioane aparținând coaliției internaționale conduse de SUA care luptă împotriva Daesh au survolat instalația și au lansat rachete de semnalizare în apropierea acesteia, a adăugat observatorul.
Coaliția nu a fost disponibilă imediat pentru comentarii.
Califatul autoproclamat al Daesh, instituit începând din 2014, se întindea cândva pe zone vaste din Siria și Irak și administra milioane de locuitori.
O ripostă militară îndelungată și mortală, condusă de forțele siriene și irakiene cu sprijinul Statelor Unite și al altor puteri, a învins în cele din urmă proto-statul extremist în martie 2019.
Rămășițele Daesh s-au întors în mare parte în ascunzătorile lor din deșert, de unde continuă să hărțuiască forțele guvernamentale siriene și forțele aliate. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: