Surse arabe: Avioane de luptă israeliene și avioane de realimentare au efectuat un exercițiu masiv care vizează Teheranul

Avioanele de luptă israeliene au participat la un exercițiu de amploare deasupra Mediteranei, care a inclus practicarea realimentării în aer, potrivit unui raport publicat joi de ”Elaph”, un post de știri condus de Arabia Saudită.

Raportul neverificat al publicației Elaph, cu sediul la Londra, a descris manevrele aeriene efectuate joi de un contingent “neobișnuit de mare” de avioane de luptă F-15, F-16 și F-35, precum și de avioane cisternă de realimentare în aer Boeing, drept ce ar fi probabil văzut ca un semnal de alarmă pentru Iran, în contextul amenințărilor israeliene de a întreprinde acțiuni militare pentru a opri programul nuclear al Teheranului.
Citând o sursă arabă neidentificată, Elaph a relatat că “ampla” manevra a avut loc deasupra Mediteranei.
Oficialii israelieni din domeniul apărării, care rareori comentează rapoartele străine, nu au putut fi contactați imediat.
Utilizarea flotei de realimentare în aer a Israelului ar fi cel mai puternic indiciu că Israelul plănuiește un atac asupra instalațiilor nucleare iraniene sau că ar dori să proiecteze Teheranului și restului lumii că se pregătește.
Israelul rareori își anunță public utilizarea ambarcațiunilor de realimentare în exerciții, dar acestea sunt folosite ocazional pentru expoziții.
În 2013, cisternele de realimentare în aer au fost utilizate public în cadrul unui exercițiu de amploare la care au participat aproape toate escadrilele aeriene care se antrenau pentru un atac asupra unei ținte cu rază lungă de acțiune, pe un fundal similar de tensiuni cu Iranul.
La acea dată, Forțele de Apărare ale Israelului au încărcat pe YouTube videoclipuri care arată avioane de luptă F-15 și F-16 realimentându-se în aer deasupra apei, în urma exercițiului, care ar fi avut loc în apropiere de Grecia.
Potrivit rapoartelor de la acea vreme, clipurile au marcat prima dată când armata israeliană a publicat vreodată videoclipuri care arată capacitățile sale de realimentare în aer.
Din cauza distanței, efectuarea unui atac aerian în interiorul Iranului și existența unui combustibil suficient pentru călătoria de întoarcere ar necesita ca avioanele israeliene să se realimenteze în aer sau să găsească o bază aeriană prietenoasă unde să aterizeze.
Cu toate acestea, un raport publicat luna trecută în New York Times a indicat că planurile israeliene pentru un posibil atac asupra Iranului au fost întârziate din cauza întârzierilor în livrarea a opt noi supercisterne Boeing KC-47, livrarea urmând să dureze cel puțin până la sfârșitul anului 2024.
Actuali și foști oficiali citați în raport au declarat că planificatorii militari israelieni consideră că orice atac asupra Iranului va necesita probabil mai multe ieșiri împotriva unor situri, cum ar fi instalația subterană de îmbogățire a uraniului Fordo, ceea ce necesită o realimentare rapidă.
Acordul de 2,4 miliarde de dolari pentru cele opt avioane a fost semnat în martie.
Israelul se opune în mod vocal acordului nuclear iranian, la care președintele american Joe Biden a declarat că dorește să se reintegreze după ce predecesorul său Donald Trump a retras SUA din pact în 2018 și a reimpus sancțiuni. De atunci, Teheranul și-a sporit constant încălcările acordului.
Elaph, deținută de omul de afaceri și jurnalist saudit Othman Al Omeir, este văzută de unii ca un canal de transmitere a mesajelor israeliene în lumea arabă.
Postul prezintă în mod regulat știri din Israel și a intervievat de-a lungul anilor o serie de personalități de top din domeniul apărării, inclusiv fostul ministru al apărării Avigdor Liberman, fostul șef al armatei israeliene Gadi Eisenkot și alții.
Exercițiul raportat vine în contextul în care discuțiile menite să readucă SUA în acord au eșuat, iar oficialii din SUA și Europa au declarat că timpul pentru a ajunge la un pact reînnoit se scurge.
Israelul, care s-a opus în mare măsură acordului, a declarat că își rezervă dreptul de a întreprinde acțiuni militare pentru a-și proteja cetățenii, indiferent de ceea ce se întâmplă la Viena.
Miercuri, Biden a declarat că se înregistrează progrese în negocierile nucleare și a recomandat să nu fie întrerupte. (Anima News)

Lasă un răspuns