ISRAELMAGAZINRELIGIE

Ierusalim: Fost preot povestește cum a descoperit și s-a întors la moștenirea sa evreiască

Aproape 100 de membri ai personalului și voluntari ai organizației umanitare israeliene ”Yad L’Ahim” (O mână întinsă fraților) au asistat la o conferință captivantă ținută de un fost preot, Yaakov Wechsler, care le-a împărtășit povestea vieții sale și i-a încurajat să își continue eforturile în numele evreilor ca el, care au ajuns cumva în rândul creștinilor.

Povestea lui Yaakov începe în urmă cu 79 de ani, în ghetoul din Svencionys, Lituania, la aproximativ 70 de kilometri nord de Vilna. Avea doar câteva luni când, în plin al Doilea Război Mondial, mama sa l-a predat unei familii creștine pentru a-l păstra în siguranță. La scurt timp după aceea, ambii săi părinți au fost trimiși în camerele de gazare.
La vârsta de 35 de ani, pe când era preot și unul dintre conducătorii bisericii din Lublin, Polonia, mama sa adoptivă i-a dezvăluit adevărul despre trecutul său: că se născuse evreu, iar părinții săi fuseseră uciși în Holocaust.
Treizeci de ani mai târziu, Yaakov a decis să părăsească Polonia și să se mute în Israel. La început, a continuat să adere la creștinism, dar cu timpul a început să se întoarcă la rădăcinile sale evreiești.
Yad L’Achim l-a însoțit în călătoria sa în ultimii ani.
Organizația l-a invitat pe Yaakov să țină o prelegere despre viața sa la o convenție organizată pentru lucrătorii de teren din cadrul departamentului de contramisiune al organizației. La prelegere au participat, de asemenea, 30 de femei din departamentul de combatere a asimilării.
Timp de două ore, Yaakov a relatat povestea sa fascinantă – despre tachinările și batjocurile pe care le-a îndurat în școala sa poloneză, deoarece era suspectat că este evreu, despre educația sa catolică, despre studiile sale preoțești și despre șocul pe care l-a avut când a aflat că s-a născut evreu.
Cu o voce înecată de emoție, Yaakov a vorbit despre decizia sa de a abandona munca de preot și de a veni în Țara Sfântă, despre criza de identitate după ce a făcut alia și despre decizia sa din ultimii ani de a se întoarce la religia părinților săi.
Pentru ascultătorii lui Yaakov, prelegerea a cristalizat motto-ul sacru și etern al Yad L’Ahim: Nu renunțăm nici măcar la un singur evreu.
“Lucrătorii noștri, care se află în situații neobișnuite, confruntându-se cu cazuri dificile de evrei care par a fi pierduți pentru totdeauna pentru poporul evreu, au văzut încă un exemplu al forței unui suflet evreiesc și în ce măsură este interzis să se renunțe la orice evreu”, a declarat un oficial al Yad L’Ahim. “Pentru noi este clar că fiecare evreu se va întoarce în cele din urmă acasă”.
La finalul prelegerii sale, Yaakov a binecuvântat cu căldură personalul și voluntarii.
“M-am bucurat să vă întâlnesc. Chiar mai mult, am fost fericit să aud că există o organizație care luptă pentru evreii care se află în situația imposibilă în care m-am aflat eu, care se asigură că nu trebuie să facă singuri călătoria de întoarcere. Sunt fericit că există o organizație care îi va ajuta să se întoarcă acasă de dragul sufletului lor”, a spus el cu mare emoție. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d