Anul 2021 a fost cel mai rău an din ultimul deceniu pentru antisemitism din întreaga lume – raport

Anul 2021 a fost cel mai rău pentru atacurile antisemite dintr-un deceniu, înregistrând o medie 10 incidente pe zi, cu probabilitatea ca multe alte incidente să nu fi fost raportate, potrivit unei analize anuale publicate luni de Organizația Mondială Sionistă (WZO) și Agenția Evreiască (JA).

Europa a fost continentul lider la numărul de incidente antisemite în 2021, aproape 50% din toate incidentele la nivel global au avut loc acolo.

Marea Britanie a înregistrat o creștere de 49% în primele șase luni din 2021, cu 1.308 incidente față de 875 în aceeași perioadă din 2020. Austria a înregistrat și o dublare a numărului de incidente, în timp ce în Germania rata a rămas aproximativ aceeași, cu 1.850 de incidente antisemite înregistrate în primele 10 luni ale anului 2021 față de 1.909 cazuri raportate în tot 2020, potrivit raportului.

În capitala Germaniei, Berlin, au fost înregistrate 522 de incidente antisemite în prima jumătate a anului 2021, o creștere de circa 27% față de 2020, când au fost înregistrate 410 incidente în primele șase luni.

În schimb, o tendință de scădere a incidentelor antisemite în Rusia a continuat, potrivit feedback-ului comunității evreiești locale. Cu toate acestea, raportul a menționat că nu era disponibilă documentație suficientă pentru a verifica cifrele.

Următorul continent cu cele mai multe incidente antisemite a fost America de Nord, cu 30% dintre incidentele antisemite de pe continent având loc în Statele Unite, se arată în raport.

În SUA, New York a înregistrat o creștere de 100% a numărului de incidente antisemite în 2021, cu 503, față de 252 în 2020. În Los Angeles, a fost o creștere de 59,2% a numărului de incidente antisemite în primele șase luni din 2021 comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, arată datele LAPD citate în raport.

Incidentele au inclus în cea mai mare parte vandalism și distrugeri de proprietăți, graffiti și profanarea monumentelor. Violența fizică și verbală a reprezentat mai puțin de o treime din toate incidentele antisemite.

Astfel de episoade și atacuri au atins apogeul în luna mai, când sărbătorile religioase evreiești și musulmane au dus la ciocniri în Israel și la un război cu Hamas, gruparea teroristă islamistă care conduce Gaza, se arată în raport.

În plus, multe țări europene și-au ridicat carantinele legate de pandemie în acea lună, ceea ce a permis antisemitismului care s-a răspândit online „să se miște din nou în spațiul public”, se arată în raport.

Anul 2020 a prezentat, de asemenea, o creștere a incidentelor antisemite, care au avut loc în principal pe tărâmul digital, deoarece țările au impus carantine stricte pentru COVID. Dar, pe măsură ce țările au reluat adunările în persoană în anul următor, astfel de incidente au avut loc și în afara spațiului cibernetic.

„Multe demonstrații împotriva vaccinurilor și restricțiilor COVID au inclus motive ale Holocaustului, cum ar fi steaua galbenă, precum și teorii ale conspirației antisemite care îi acuzau pe evrei ca răspânditori ai pandemiei pentru a controla lumea”, se arată în raport, exprimându-și îngrijorarea cu privire la „banalizarea Holocaustului.”

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat săptămâna trecută o rezoluție ne-obligatorie israeliano-germană prin care le cere tuturor statelor membre să lupte împotriva negării Holocaustului și a antisemitismului, în special pe rețelele de socializare.

„În ciuda statisticilor sumbre, anul acesta am văzut, de asemenea, puțină lumină emanând în diferite forme, cum ar fi adoptarea definiției IHRA [Alianța Internațională pentru Comemorarea Holocaustului] de lucru a antisemitismului de către multe țări, legile privind educația Holocaustului adoptate, legi adoptate pentru a preveni utilizarea simbolurilor Holocaustului și, bineînțeles, în războiul împotriva BDS (boicotarea Israelului)”, a concluzionat raportul WZO/JA.

Petru Clej / RFI

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: