Israel: Liderul SHAS, recidivistul Arie Deri, eternul supraviețuitor al politicii israeliene, condamnat din nou pentru corupție, dar scapă de executarea pedepsei

Corespondentul Anima News, Petru Clej, transmite: Curtea de Magistrați din Ierusalim a dat, marți, aprobarea finală a unui acord de recunoaștere a vinovăției semnat de fostul deputat SHAS Arie Deri, dublu recidivist, pronunțând o pedeapsă de 12 luni de închisoare cu suspendare și o amendă de 180.000 Shekeli (50.500 Euro) pentru infracțiuni fiscale.

Deri și-a dat demisia din Knesset săptămâna trecută, permițându-i să evite o condamnare de corupție morală care i-ar fi interzis funcții politice timp de câțiva ani, ca parte a unui acord de recunoaștere a vinovăției.
După ședința de judecată, Deri și-a exprimat ușurarea că acordul de pledoarie a fost aprobat, spunând doar că „nu există bucurie mai mare decât înlăturarea îndoielii, Slavă Domnului”.
Deși nu mai este parlamentar, Deri intenționează să rămână la cârma partidului ultra-ortodox SHAS – Gardienii Sefarzi ai Torei, care reprezintă pe evreii religioși originari din Nordul Africii și Orientul Apropiat.
O personalitate de rang înalt a lui SHAS a declarat săptămâna trecută pentru The Times of Israel că acordul de pledoarie și demisia lui Deri vor schimba în practică puțin dincolo de absența lui ca legiuitor. Deri va continua să participe la întreaga viață din Knesset, ca și cum ar fi un deputat fără putere de vot.
Potrivit sursei SHAS, Deri va continua să conducă reuniunile de luni ale fracțiunii partidului SHAS și va rămâne reprezentantul lui SHAS la întâlnirile șefilor partidelor „blocului de dreapta” desfășurate în biroul liderului opoziției Benjamin Netanyahu.
El va putea candida la viitoarele alegeri parlamentare, oricând vor fi convocate ele.
Deri a încheiat un acord de pledoarie în decembrie pentru a rezolva infracțiuni fiscale legate de tranzacțiile imobiliare. Ca parte a înțelegerii, Deri a fost de acord să recunoască că nu a plătit impozitul pe venit pentru vânzarea unui apartament, a făcut declarații false și a demisionat din Knesset și va plăti amenda.
Luna trecută, Curtea Supremă a respins un recurs depus de grupul de lobby Mișcarea pentru Guvernul de Calitate din Israel împotriva acordului de recunoaștere a vinovăției, în care a cerut ca condamnarea lui Deri să atragă și corupție morală.
Deri fusese suspectat inițial de luare de mită atunci când ancheta a început în urmă cu cinci ani, dar procurorul general Avichai Mandelblit a redus încadrarea la infracțiuni mai mici de nerenunțare a veniturilor autorităților fiscale de două ori și de infracțiuni fiscale suplimentare comise în timp ce vindea apartamentele lui din Ierusalim fratelui său Shlomo Deri.
Deri a executat anterior 22 de luni de închisoare din 2000 până în 2002, după ce a fost condamnat pentru luare de mită în timp ce era ministru de interne. Acel verdict a implicat corupție morale. În 2013, după moartea fondatorului și a liderului spiritual al partidului, fostul Rabin Șef Sefard al Israelului, Ovadia Yosef, el s-a întors în politică, recâștigând conducerea SHAS și, în cele din urmă, revenind ca ministru de interne din 2016 până anul trecut, când partidul său a intrat în opoziție. O instanță a decis că condamnarea sa anterioară nu l-a descalificat din funcție.
În vârstă de 62 de ani, Deri este născut în Maroc de unde a emigrat cu familia la vârsta de nouă ani. El a fost discipolul rabinului Yosef, care l-a desemnat ca lider al SHAS, el devenind ministru de interne în 1988 la vârsta de 29 de ani, primul din cele șapte portofolii ministeriale deținute în 34 de ani. Sub conducerea sa SHAS a stat la guvernare în majoritatea timpului asociat cu precădere cu Likud, dar și cu Partidul Muncii, atunci când acesta încă mai reprezenta o forță în politica israeliană. (Petru Clej, Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: