ISRAELLUMEA DE AZI

Uniunea Africană se pregătește pentru o confruntare privind relațiile cu Israelul

Se așteaptă ca summitul Uniunii Africane din capitala etiopiană Addis Abeba din acest weekend să fie scena unei dezbateri aprinse cu privire la relațiile cu Israelul, o dispută rară în cadrul acestei organizații bazate pe consens.

Controversa a izbucnit în iulie, când președintele Comisiei Uniunii Africane (UA), Moussa Faki Mahamat, a acceptat acreditarea Israelului în calitate de observator în cadrul organizației cu 55 de membri, oferindu-i statului evreu o victorie pe care o spera de aproape două decenii.
Membrii puternici, în frunte cu Africa de Sud, au protestat rapid, spunând că au fost puși în fața unui fapt împlinit și că decizia a fost contrară multor declarații ale organizației panafricane – inclusiv a lui Faki – de susținere a teritoriilor palestiniene.
Miniștrii de Externe nu au reușit să ajungă la un acord asupra acestei probleme la o reuniune din octombrie, iar Africa de Sud și Algeria au introdus-o pe agenda summitului șefilor de stat din cadrul organizației, care începe sâmbătă, potrivit documentelor UA.
În pofida unei liste lungi de probleme care trebuie abordate, cum ar fi pandemia Covid-19 și recentele lovituri de stat de pe continent, analiștii se așteaptă ca problema Israelului să fie discutată pe larg în timpul summitului, care marchează cea de-a 20-a aniversare a fondării UA.
Subiectul este extrem de sensibil și ar putea duce la un vot.
“La 20 de ani de la formarea Uniunii Africane apare prima problemă care va diviza serios organizația”, a declarat Na’eem Jeenah, director executiv al Centrului Afro-Orientul Mijlociu din Johannesburg.
“Indiferent de decizia care va fi luată la summit, UA va fi divizată cum nu a mai fost niciodată”, a spus el.
În cadrul UA sunt acreditate 72 de țări, organizații și organisme regionale, inclusiv Coreea de Nord, Uniunea Europeană și UNAIDS, potrivit site-ului UA. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d