ISRAELMAGAZINSocial - Economic

O insectă amenință să decimeze industria citricelor din Israel

O insectă minusculă care poate transmite o boală mortală a citricelor a fost detectată în Israel, ceea ce reprezintă un pericol potențial catastrofal pentru cultivatorii de citrice din țară, a avertizat Ministerul israelian al Agriculturii.

Psilidul asiatic al citricelor, sau Diaphorina citri Kuwayama, este un vector cunoscut al înverzirii citricelor și a fost identificat recent în regiunea Emek Hefer din centrul Israelului.
Boala provoacă o creștere atrofiată la citricele infectate și fructe neregulate, cu formă neregulată, care nu pot fi consumate. În cele din urmă, acesta ucide citricele infectate, deoarece nu există tratament, a declarat ministerul.
Shlomit Zioni, director al serviciilor de protecție și inspecție a plantelor din cadrul ministerului, a declarat într-un comunicat, că psilidul asiatic al citricelor ar putea duce la apariția “unei boli periculoase care va pune în pericol de dispariție întreaga industrie a citricelor din țară, deoarece este vectorul care o răspândește”.
Prezența insectei, care are o lungime de numai patru milimetri, a fost confirmată în Emek Hefer de către laboratoarele serviciilor de protecție a plantelor din cadrul Ministerului Agriculturii.
Având în vedere mărimea populațiilor stabilite deja descoperite, oficialii ministerului presupun că insecta s-a răspândit și în zonele adiacente.
În urma descoperirii, oficialii au efectuat o examinare amănunțită în zona Emek Hefer și în alte părți ale țării, precum și în anumite păduri, a precizat ministerul.
Au fost înființate rețele de supraveghere, precum și noi capcane în zone apropiate de cele în care a fost observat dăunătorul.
Din cauza pericolului pe care îl reprezintă acest dăunător, la Ministerul Agriculturii a avut loc o ședință de urgență, în urma căreia s-a decis stropirea parcelelor infectate cu acest dăunător.
În prima etapă a planului, aproximativ 7,5 hectare de livezi din Emek Hefer vor fi stropite în timpul iernii, iar stropirea va continua pe tot parcursul anului.
Cultivatorii vor fi despăgubiți prin intermediul unei asigurări din Fondul de asigurare împotriva riscurilor naturale în agricultură, care este deținut în comun de guvern și de consiliile și organizațiile de comercializare a produselor agricole.
De asemenea, va exista o monitorizare constantă a populației de dăunători și, dacă este necesar, se vor face evaluări și ajustări la începutul fiecărui sezon, a precizat ministerul.
Zioni, un oficial al ministerului agriculturii, a declarat că testele la scară mică cu pesticide împotriva insectelor au dat rezultate pozitive și că sunt în curs de desfășurare cercetări pentru a găsi alte zone care ar putea fi infectate.
Detectarea timpurie, a explicat ea, crește șansele de eradicare a dăunătorului și costă “infinit mai puțin” decât atunci când infestarea devine o populație stabilită.
În Israel există un total de 16.900 de hectare de livezi de citrice.
Ministerul a precizat că nu a identificat modul în care insecta a ajuns în țară.
Cu toate acestea, a remarcat că ar fi putut ajunge doar pe frunzele și ramurile unor butași care nu au fost importați prin canalele corespunzătoare.
Și există o mare probabilitate ca acesta să fi ajuns pe material vegetal introdus ilegal în țară, cel mai probabil pe butași de lămâi Kaffir sau alte citrice.
“Dacă nu reușim să eradicăm dăunătorul în această operațiune țintită, acesta va reprezenta o amenințare reală pentru industria locală a citricelor până la dispariția sa, așa cum a fost în alte părți ale lumii, precum și creșterea utilizării insecticidelor de-a lungul anilor și în întreaga țară”, a declarat Zioni.
Psilidul asiatic al citricelor se găsește în America de Nord și de Sud, precum și în Asia de Est, inclusiv în Iran și Arabia Saudită. De asemenea, a fost găsit în unele țări din Africa de Sud.
Boala pe care o răspândește în citrice a distrus livezi întregi în Brazilia, California, Florida și Cuba, a precizat ministerul. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d