ISRAELMAGAZINSocial - Economic

Guvernul israelian la un pas de explozie? – Cabinetul de miniștri a aprobat legea “cetățeniei”/ Urmează votul în Knesset

Membrii cabinetului israelian de miniștri au aprobat controversata lege a cetățeniei pentru a fi supusă la vot în plenul Knessetului, în ciuda obiecțiilor partidelor din coaliție, Meretz și Raam.

Se așteaptă ca proiectul de lege să fie prezentat în plen săptămâna aceasta.
Dacă va fi adoptată, legea va reînnoi interdicția de a permite palestinienilor care se căsătoresc cu israelieni să locuiască cu soții lor în Israel.
Interdicția a fost adoptată pentru prima
dată în 2003 și a fost reînnoită în fiecare an de atunci, până în iulie anul trecut, când legea a expirat după ce coaliția nu a reușit
să obțină un vot pentru prelungirea ei.
Atât Meretz, partidul de stânga, cât și partidul arab Raam se opun legii, despre care spun că discriminează populația arabă israeliană, și amândouă au avertizat asupra consecințelor dacă guvernul decide să avanseze în această chestiune ignorând opoziția lor.
Majoritatea foarte restrânsă a coaliției în Knesset impune ca fiecare membru să voteze majoritatea proiectelor de lege pentru a le trece.
Ministrul de interne Ayelet Shaked, care conduce legislația, pare să mizeze, de asemenea, pe sprijinul opoziției pentru acest proiect de lege.
Liderul partidului Meretz, Nitzan Horowitz, a calificat decizia drept o “încălcare a regulilor” de consens care stau la baza coaliției și a avertizat că aceasta va avea “repercusiuni viitoare”.
Sâmbătă, Horowitz a avertizat că va avea un “răspuns dureros” dacă Shaked va merge mai departe cu proiectul de lege. “Este o lege rasistă, o lege care discriminează cetățenii arabi din Israel, o lege care nu-și are locul într-o democrație. Am spus că nu putem susține această lege. Oricine se împotrivește acordurilor trebuie să înțeleagă că va exista un preț”, a declarat Horowitz pentru Channel 12. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d