ISRAELMAGAZINPetru Clej

Israel: Liderul SHAS, infractor fiscal recidivist condamnat, Arie Deri, deplânge „discriminarea rasială” din cauza procesului său de corupție

Corespondentul Anima News, Petru Clej, transmite; La scurt timp după ce o instanță a acceptat termenii acordului său de recunoaștere a vinovăției privind acuzațiile de evaziune fiscală, liderul partidului ultraortodox SHAS a spus că procesul său a fost rezultatul discriminării.

Aryeh Deri a primit o sentință cu suspendare și a fost amendat cu 180.000 Shekeli (50.500 Euro) pentru delictele sale, care includ fraudă și încălcarea încrederii, mărturie mincinoasă, evaziune fiscală și
spălare de bani.
Într-un discurs în Knesset (Parlamentul israelian, n.r.), Deri a susținut că a fost urmărit penal din cauza originilor sale marocane.
„Nu plec nicăieri”, a anunțat el, „voi rămâne în fruntea partidului ultra-ortodox SHAS – acronim pentru Gardienii Sefarzi ai Torei, care-i reprezintă pe evreii originari din Nordul Africii și Orientul Apropiat.
Deri este originar din Maroc, de unde a emigrat împreună cu familia sa în Israel la vârsta de nouă ani.
Deri, care a fost un aliat apropiat al fostului prim-ministru Benjamin Netanyahu, care el însuși este judecat pentru corupție, a
renunțat la mandatul de deputat, ca parte a acordului său cu acuzarea.
Dar el nu a fost împiedicat să candideze din nou la următoarele alegeri și, de fapt, a indicat că are toată intențiile să facă acest lucru.
Aceasta nu a fost prima lui confruntare cu legea.
Deri a fost condamnat pentru primire de mită și pentru încălcarea încrederii în 1999, când era în fruntea Ministerului de Interne. El a ispășit 22 de luni închisoare înainte de a se întoarce la viața politică.
În cel mai recent discurs al său , care a durat 50 de minute, Deri a deplâns dificultățile la care a fost supus în timpul anchetei penale privind recentele sale crime, susținând că numele său a fost târât prin noroi, în timp ce anchetatorii și-au sărbătorit succesul de a-l prinde din nou.
Partidul SHAS a postat un videoclip înfățișând o femeie religioasă și fiul ei, în timp ce se aflau în supermarket, incapabili să cumpere o sticlă de suc și tacâmuri de unică folosință în timp ce un bărbat așkenaz (de origine europeană) cumpăra mâncare pentru pisici.
„Noi facem foamea în timp ce ei cumpără mâncare pentru pisicile lor”, a fost mesajul din videoclipul controversat care a stârnit reacții furioase pe rețelele de socializare și în presă.
Campania a vizat deciziile guvernelor de a impune taxe pe vesela de unică folosință în scopul reducerii consumului de plastic, care dăunează mediului.
Guvernul a impus, de asemenea, taxe suplimentare pentru băuturile răcoritoare îndulcite, într-o mișcare pe care a descris-o ca fiind protejarea sănătății copiilor cu venituri preponderent mici.
SHAS s-a prezentat de mult timp drept reprezentantul populației sefarde „defavorizate”, marginalizată de elita ashkenază.
Toți prim miniștrii Israelului de la înființarea statului în 1948 au fost ashkenazi și numai doi președinți ai Israelului au fost sefarzi. Apogeul puterii politice a SHAS a fost în 1999 când a obținut 17 din cele 120 de mandate în Knesset.
Actualmente SHAS are nouă deputați și a fost reprezentat fără întrerupere la fiecare alegere din 1984, fiind înființat de fostul șef rabin sefard al Israelului, Ovadia Yosef, mentorul lui Deri.
Când a fost lansată campania SHAS, Deri și soția sa se aflau în vacanță într-un hotel de lux din stațiunea elvețiană St Moritz. SHAS a cerut dreptul de a-l numi pe liderul partidului într-un post de consultant, care să-i acorde acces la Knesset deși nu mai este deputat. (Petru Clej, Anima News)

Lasă un răspuns

%d