ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELMAGAZINSocial - EconomicSTIL DE VIAȚĂ

Israel: Măsuri ce trebuiesc luate de guvern pentru a reduce costul vieții

Cetățenii israelieni au trebuit să facă față celor cinci valuri de Corona și valului de creșteri de prețuri care a urmat. Pentru prima dată, se pare că guvernul a devenit conștient de creșterea costului vieții și că retorica se transformă în acțiune.

Guvernul precedent a ajutat mulți independenți, actualul a preferat să deschidă țara și să evite acest pas.
Săptămâna trecută, ministrul israelian de Finanțe Avigdor Lieberman și ministrul Economiei, Orna Barbibai, au fost cei care au trimis scrisori companiilor alimentare, cerându-le să revină asupra majorărilor de prețuri.
Ieri, premierul Naftali Bennett a fost primul care a abordat valul de creșteri de prețuri și a promis că va prezenta săptămâna aceasta un plan guvernamental care va combate costul vieții.
Bennett a sosit ieri, duminică, la biroul lui Lieberman, pentru a discuta un plan de reducere a costului vieții.
Potrivit unor surse guvernamentale, a avut loc o întâlnire îndelungată, în cadrul căreia, printre altele, s-au discutat următoarele măsuri:

1. Introducerea reformei importurilor și extinderea acesteia la produsele din carne
și pasăre – așa cum a fost publicat ieri în „Israel Hayom” într-un interviu cu Avir Kara.
Ministerul de Finanțe intenționează să reducă semnificativ tarifele și să colaboreze cu importatorii exclusivi, pentru a crește concurența pentru produsele importate.

2. Reducerea impozitului pe venit pentru clasele inferioare și reducerea impozitului pe venit pentru clasa de mijloc prin acordarea de puncte de credit pentru impozitul pe venit.

3. Participarea parțială a guvernului la creșterea tarifului la energia electrică, astfel încât acesta să crească cu o rată moderată de peste 5,7%.

4. Scăderea prețului combustibilului la
prețul anterior, prin reducerea accizei.

Cum se poate combate creșterea costului vieții?

Trebuie spus că valul de creșteri de prețuri se datorează, în principal, unei tendințe globale de creștere a prețurilor materiilor prime, a prețurilor mărfurilor și a prețurilor de transport.
Creșterea prețurilor este rezultatul boom-ului economic de după criza coronavirusului și după o perioadă în care economia israeliană s-a obișnuit cu niveluri scăzute de inflație.
Cu toate acestea, deoarece costul vieții, chiar și înainte de creșterea prețurilor, era cu aproximativ 20% mai mare decât în restul țărilor OCDE, creșterea prețurilor a declanșat furia consumatorilor, care au început să se simtă sufocați de creșterea prețurilor, în timp ce salariile lor nu s-au schimbat. Această furie i-a determinat pe factorii de decizie să acționeze.
Planul care se conturează este, fără
îndoială, un pas binevenit, care îi va ajuta pe mulți dintre ei „să rămână cu capul deasupra apei”.
Cu toate acestea, este un „plasture” pentru o problemă cronică de care suferă Israelul – creșterea costului vieții.
Pentru a trata cu adevărat problema costului vieții, guvernul trebuie să formuleze reforme reale, nu doar măsuri cosmetice, în mai multe domenii cheie.
Cel puțin jumătate din coșul mediu de cheltuieli al unei familii israeliene este canalizat în trei domenii principale –
locuință, transport și educație.
De la protestul social din 2011, prețurile apartamentelor au crescut într-un ritm dramatic de 70-100%.
Soluția la problema locuințelor constă într-o creștere reală și semnificativă a
numărului de locuințe începute și a ofertei de apartamente.
Statul deține monopolul asupra terenurilor – în locul exercițiilor de impozitare și a încercărilor de stabilire a unor prețuri diferențiate pentru cuplurile tinere, există o creștere semnificativă și pe termen lung a ofertei de terenuri.

Reducerea plății impozitului pe proprietate

Taxele pe proprietate au crescut luna trecută cu aproximativ 2%, completând o creștere de peste 20% în ultimul deceniu. Acest lucru afectează nu numai toate întreprinderile care cresc prețurile, ci și toate casele din Israel.
În domeniul energiei electrice – unul dintre elementele care au declanșat indignarea publică săptămâna trecută a fost creșterea tarifului la energia electrică peste rata așteptată de 4,9%.
Explicațiile Autorității pentru Energie Electrică și ale lui Lieberman, conform cărora tarifele la electricitate în Marea Britanie și Suedia au crescut cu 34% și 35%, nu au ajutat și au pus gaz pe foc.
Creșterea tarifelor la electricitate a deranjat publicul israelian, deoarece acesta este un serviciu furnizat de o companie guvernamentală, iar formula de calcul a tarifului este, de asemenea, stabilită de autoritatea guvernamentală pentru electricitate.
Planul care urmează să fie prezentat indică faptul că țara va participa la o parte din imigrație, așa cum a făcut-o în 2012, în timpul problemelor de aprovizionare cu gaze a Egiptului.
Aceasta pare a fi o soluție adecvată, dar, întrucât nimeni nu știe care va fi prețul cărbunelui peste un an, ar trebui să se ia în considerare o soluție pe termen lung. Cărbunele este atât poluant, cât și scump, iar Israelul dispune de cantități uriașe de gaze naturale albastre și albe.
Concluzia evidentă este aceea de a accelera eliminarea treptată a cărbunelui.

Reducerea taxelor pe carburanți

Aproape două treimi din prețul carburanților sunt reprezentate de taxe (accize și TVA), ceea ce reprezintă o cheltuială majoră pentru multe familii.

Prețuri mai mici la alimente

Israelul nu a ratat creșterea prețurilor la produsele alimentare la nivel mondial din cauza problemelor din lanțul de aprovizionare, dar este imposibil de ignorat faptul că prețul în Israel este cu zeci de procente mai mare decât în alte țări dezvoltate.
Va fi suficientă decizia guvernului de a reduce tarifele vamale și de a deschide piața produselor alimentare concurenței (adăugând importatorii)?
Nu neapărat.
Pe lângă eliminarea barierelor la import pe piața alimentară, guvernul ar trebui să ia în considerare o altă măsură comună în multe țări dezvoltate – reducerea cotei de TVA pentru alimente. Această măsură va duce la o reducere a prețurilor la alimente de aproximativ 8%-9%.

Punerea în aplicare a legii învățământului gratuit

Profesorul Manuel Trachtenberg, care a prezidat comisia care a examinat costul vieții, a declarat pentru Israel Hayom că totalul plăților părinților pentru cadrele educaționale (TLN) care ar trebui să fie complet gratuite este de aproximativ un miliard de shekeli pe an, în timp ce în Israel există o lege a educației obligatorii, aceste plăți pot fi anulate, ceea ce va face viața mai ușoară pentru cei cu probleme financiare și pentru clasa de mijloc.

Principalul obstacol: locuințele

Ce a făcut din Israel una dintre cele mai scumpe țări din lumea dezvoltată?
Este suficient să ne uităm la graficul cu evoluția prețurilor din ultimul deceniu, realizat la cererea Israel Hayom de către firma de consultanță BDO, pentru a înțelege care sunt cele mai presante probleme.
În perspectiva pe termen lung a ultimului deceniu – principala problemă fundamentală a costului vieții rămâne cea a prețurilor locuințelor.
În ultimul deceniu, prețurile au crescut cu aproximativ 70%, în timp ce salariul mediu a crescut doar cu 34%.
De facto, în sectorul locuințelor, acesta nu a putut face față prețurilor.
În schimb, prețurile alimentelor au crescut în ultimul deceniu într-un ritm mai lent decât salariul mediu. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: