Israel sau palestinienii – Votul unei posibile scindări fără precedent în istoria Uniunii Africane

Israelul a reacționat la decizia Uniunii Africane de a suspenda dezbaterea privind admiterea sa în calitate de observator,
afirmând că atribuirea unui astfel de rol „este în mod clar de interes pentru toți: pentru Israel, pentru Uniunea Africană și pentru membrii Uniunii”.

„Acest lucru va facilita o cooperare sporită
între Israel și țările africane”, a precizat ministerul israelian de Externe într-un comunicat.
„Israelul acordă o mare importanță extinderii dialogului și cooperării cu Uniunea Africană, având în vedere schimbările din Orientul Mijlociu, și consideră că aceasta este o expresie importantă a activităților noastre comune pentru următoarea generație a continentului”, a adăugat acesta.
În iulie anul trecut, președintele Comisiei UA, Moussa Faki Mahamat, a optat pentru acreditarea Israelului.
Însă mai multe state membre, printre care Africa de Sud și Algeria, au fost indignate, afirmând că această alegere contravine declarațiilor organizației de susținere a teritoriilor palestiniene.
Cele două țări au făcut presiuni pentru a include această problemă pe agenda summitului. O dezbatere programată pentru duminică după-amiază a fost suspendată, iar o comisie va fi înființată „pentru a studia această problemă”.
Din comitet vor face parte Africa de Sud și Algeria, dar și Rwanda și Republica Democrată Congo, care susțin decizia lui Faki, precum și Camerun și Nigeria.
Concluziile comisiei vor fi cunoscute la următorul summit din 2023, când mulți analiști spun că un vot ar putea provoca o scindare fără precedent în istoria UA, care își sărbătorește cea de-a 20-a aniversare.
Moussa Faki și-a apărat alegerea și a făcut apel la „o dezbatere calmă”, asigurând că angajamentul UA față de „căutarea independenței” palestinienilor este „imuabil și nu poate decât să continue să se consolideze”.
Cu toate acestea, el a spus că acreditarea Israelului ar putea fi „un instrument în slujba păcii”. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: