Israelul va lansa o anchetă după acuzațiile de spionaj atribuite poliției

Ministrul israelian al Securității Interne a anunțat deschiderea unei comisii de anchetă în urma dezvăluirilor privind o piraterie informatică de amploare efectuată de poliție prin intermediul programului Pegasus, “presupuse fapte foarte grave”, potrivit șefului guvernului Naftali Bennett.

“Am decis să înființez o comisie guvernamentală care să investigheze în profunzime încălcările drepturilor civililor și a vieții private a acestora”, a declarat Omer Barlev într-un comunicat.
Declarațiile vin după noi dezvăluiri ale cotidianului de afaceri israelian Calcalist, potrivit cărora programul de spionaj Pegasus al grupului NSO ar fi fost folosit împotriva unor înalți funcționari guvernamentali, primari, lideri activiști, jurnaliști și membri ai familiei și consilieri ai fostului prim-ministru Benyamin Netanyahu.
“Conform dovezilor care apar, se pare că presupusele infracțiuni au fost comise în timpul mandatelor foștilor oficiali de poliție, foștilor miniștri ai securității interne și în timpul guvernelor anterioare”, a declarat el.
Barlev a promis că grupul de revizuire va “investiga cu atenție toate acuzațiile sub toate formele lor”.
“Sub conducerea mea, aceste infracțiuni nu vor mai avea loc”, a spus el, “poliția se află sub responsabilitatea și autoritatea mea și mă voi asigura că, dacă a existat o încălcare a democrației în mandatele anterioare, o voi expune și nu voi permite să se mai întâmple.
Premierul Bennett a promis “un răspuns”, dar a declarat că software-ul Pegasus este un “instrument important în lupta împotriva terorismului”.
“Dar (aceste instrumente de spionaj) nu sunt destinate să fie folosite pentru campanii de phishing împotriva publicului sau oficialilor israelieni, așa că trebuie să înțelegem exact ce s-a întâmplat”, a adăugat el. (Anima News)

Lasă un răspuns