ISRAELSocial - Economic

Israel: Guvernul a prezentat planul de reducere a costului vieții

Guvernul israelian a prezentat un plan în valoare de 4,4 miliarde shekeli (1,3 miliarde dolari) pentru reducerea costului vieții, care va include taxe mai mici și prețuri mai mici la energie și alimente de bază.

Planul a fost anunțat în cadrul unei conferințe de presă comune la Ierusalim, susținută de premierul Naftali Bennett, ministrul de Finanțe Avigdor Liberman și ministrul Economiei, Orna Barbivay.

Miniștrii au promis astfel de măsuri ca răspuns la anunțurile de majorare a prețurilor de către companiile alimentare și la o iminentă creștere a tarifelor la electricitate și gaz.

Planul prevede reduceri de impozite pentru familiile care muncesc, subvenții pentru îngrijirea copiilor și o reglementare simplificată pentru a stimula concurența pentru reducerea prețurilor la produse.

Bennett a declarat că intenționează să reducă impozitul pe angajat cu 223 șekeli pe lună pentru fiecare copil cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani. “O familie din doi părinți și trei copii de aceste vârste se va bucura de încă 1.300 șekeli în fiecare lună”, a promis el.

El a vorbit, de asemenea, despre tarife mai mici “la o varietate de bunuri de consum, cum ar fi carnea, peștele, făina, uleiul de măsline, ouăle – pe care toată lumea le folosește, precum și mobilierul și ustensilele de bucătărie”.

De asemenea, guvernul va majora cu 20% subvenția pentru grădiniță și bursa muncii și va lucra pentru a reduce tarifele la electricitate, prin eliminarea accizei la cărbune.

Liberman a declarat: “Nu este nevoie de o taxă de impozitare. Prețurile la cărbune pe bază anuală au sărit cu 100%, iar acest lucru a provocat o creștere a prețurilor la electricitate. Abolirea accizei va duce, în cele din urmă, la o scădere semnificativă a tarifelor la electricitate”.

Ministrul de Finanțe a susținut că planul în ansamblu va permite familiei israeliene medii să economisească în jur de 10.488 de shekeli (3.270 de dolari) pe an.

În replică, președintele United Torah Judaism (UTJ), rabinul Moshe Gafni, a criticat măsurile ca fiind “prea puțin, prea târziu”.

Rabinul Gafni a declarat că “timp de luni de zile ați impus noi taxe și reglementări care au cauzat dificultăți clasei de mijloc și întreprinderilor independente. Iar acum veniți cu planuri inadecvate de reparare a pagubelor și vă așteptați să fiți lăudați pentru asta”.

Deputatul Uri Maklev (UTJ) a denunțat planul ca fiind distorsionat pentru a-i avantaja pe cei bogați și a-i afecta pe cei săraci și bolnavi.“Cu doar câteva luni în urmă, el [Liberman] se lăuda cu reformele sale economice “conștiente din punct de vedere social” și era sigur că toată lumea îl va aplauda pentru asta. Acum vine el, încercând să se salveze, declarând o schimbare de politică.

Toți membrii acestei coaliții sunt foarte bogați și nu înțeleg cu adevărat dificultățile financiare ale israelianului mediu”, a declarat Maklev. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d