ISRAELLUMEA DE AZIMAGAZIN

Israelul are un plan secret pentru salvarea evreilor ucraineni în cazul unei invazii rusești / România, una dintre țările de evacuare a evreilor ucrainieni

Israelul are un plan secret de salvare a evreilor și a rudelor lor în cazul unei invazii rusești în Ucraina, au declarat oficiali guvernamentali de rang înalt.

Operațiunea planificată include salvarea acestora, aducerea lor în Israel și cazarea temporară.
Detaliile operațiunii rămân neclare, dar toate ministerele guvernamentale relevante și organizațiile oficiale se întâlnesc periodic de mai multe săptămâni cu privire la crearea potențialului plan de evacuare.
Pe măsură ce amenințările privind o invazie rusă în Ucraina devin tot mai concrete, membrii comunității evreiești din Ucraina trebuie să decidă dacă sunt interesați să plece cu ajutorul organizațiilor evreiești și al guvernului israelian.
Potrivit unor înalți oficiali guvernamentali israelieni, există aproximativ 200.000 de rezidenți din Ucraina care sunt eligibili să se mute în Israel în conformitate cu Legea întoarcerii, dacă aleg să o facă.
Aproximativ 50.000 din cei 200.000 sunt evrei conform Halaha.
Ministrul pentru Aliyah și Integrare, Pnina Tamano-Shata, a declarat că a dat instrucțiuni ministerului său să se pregătească pentru un scenariu cu mii de imigranți în cazul unui atac rusesc.
Ministrul pentru Aliyah și Integrare a declarat: “Nu avem cum să indicăm în acest moment câți potențiali olim (noi veniți, n.r.) vor intra în Israel în acest moment, dar trebuie să fim pregătiți”, a spus ea.
Întrebată câți evrei ucraineni se estimează că sunt interesați de o evacuare imediată, Tamano-Shata a spus că ar putea fi “zeci de mii sau doar mii”.
Chiar dacă un evreu ucrainean dorește să părăsească țara și să nu facă aliyah (stabilirea în Israel), acest lucru ar fi posibil deoarece “statul evreu a fost înființat pentru a fi un refugiu sigur pentru evrei. Prin urmare, nu facem diferențe între cei care doresc să facă aliyah și cei care sunt interesați doar să-și salveze viețile”, a declarat un înalt oficial israelian.
“Știm că, în momentul în care se va trage primul foc de armă, vom fi într-un cu totul alt joc și mulți alții vor fi interesați”, a adăugat oficialul.
Premierul Naftali Bennett i-a implorat duminică pe israelieni să părăsească Ucraina.
“Veniți acasă”, a spus el la începutul ședinței de guvern. “Nu vă asumați un risc inutil. Nu așteptați situația în care veți dori cu adevărat să vă întoarceți și va fi deja imposibil. Dați dovadă de responsabilitate pentru propriile vieți; părăsiți Ucraina cât mai repede posibil și veniți acasă”.
Ministrul israelian de Externe, Yair Lapid, a declarat că, potrivit evaluărilor serviciilor de informații pe care Israelul le-a văzut, în principal de la americani, “există o fereastră scurtă de timp. Le spunem israelienilor să se întoarcă înainte ca lucrurile să devină mai complicate”.
Sâmbătă seara, Ministerul de Externe a emis un avertisment de călătorie și a cerut israelienilor să se întoarcă imediat din Ucraina.
De asemenea, se estimează că între 10.000 și 15.000 de israelieni se află în prezent în Ucraina.
Dintre aceștia, 6.450 s-au înregistrat la Ambasada Israelului din Kiev pentru a primi informații actualizate, iar ambasada încearcă să ia legătura cu ceilalți.
Există aproximativ 2.000 de israelieni care studiază în Ucraina, dintre care majoritatea sunt arabi.
Zece zboruri spre Israel au plecat din Ucraina în weekend, care nu erau pline, iar alte 32 sunt planificate pentru această săptămână. Companiile de asigurări de călătorie au declarat că nu vor asigura zborurile din Ucraina începând de luni.
Bennett a declarat că rămâne neclar cum vor evolua tensiunile de la granița dintre Ucraina și Rusia.
“Ca și restul lumii, sperăm că tensiunile se vor încheia fără o escaladare”, a spus el. “Dar este responsabilitatea noastră principală să fim preocupați de cetățenii noștri, cetățenii israelieni”.
Bennett și alți miniștri relevanți și șefi de agenții guvernamentale au avut o altă întâlnire duminică seara cu privire la situația din Ucraina, în urma discuțiilor din weekend, care au avut ca rezultat ordinul ca armata și Ministerul de Externe să se pregătească pentru evacuări dacă va fi necesar.
Întrebat, în cadrul unui briefing de presă, de ce Israelul nu a luat atitudine în conflictul dintre Rusia și Ucraina, Lapid a spus: “Poate că eu sunt mai atent decât alți miniștri de Externe, dar am o problemă pe care ei nu o au: Rusia și Ucraina au comunități evreiești uriașe, așa că trebuie să fim atenți”.
“Poziția noastră este clară”, a spus el. “Trebuie să prevenim o confruntare armată între Rusia și Ucraina… Israelul nu este implicat în conflictul dintre Rusia și Ucraina și, prin urmare, se comportă cu prudență.”
Ministerul de Externe a trimis duminică familiile diplomaților staționați în Ucraina înapoi în Israel, dar “într-o țară cu 10.000 – 15.000 de israelieni și 150.000 – 200.000 de evrei, nu poți îndepărta diplomații, pentru că vom avea nevoie de ei”, a declarat Lapid.
“Suntem mândri că suntem întotdeauna acolo pentru israelieni în momente de nevoie”, a mai spus el. “Face parte din misiunea noastră”.
În acest scop, Israelul a discutat deja cu Kievul un plan de urgență pentru a deschide un al doilea birou diplomatic la Lviv pentru a facilita evacuarea israelienilor pe cale terestră la granița de vest a Ucrainei, dacă va fi necesar, a declarat Lapid.
Israelul a discutat cu Polonia, Ungaria, Slovacia, Republica Moldova și România despre posibilitatea evacuării israelienilor prin țările lor. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d