ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

LUMEA DE AZIMAGAZIN

Anima News / Lumea de azi: Washingtonul își închide ambasada din Kiev: „Forțele ruse se îndreaptă către poziții ofensive”

Luni seara, avertismentele SUA cu privire la un atac iminent rusesc asupra Ucrainei au escaladat, prin declarații emise de oficiali militari și diplomați deopotrivă, punând sub semnul întrebării intențiile Kremlinului de a continua eforturile diplomatice de reducere a escaladării, în schimbul ca Moscova să-și continue întăririle militare și să-și transfere forțele spre poziţii ofensive în apropierea graniţei cu Ucraina.

În cele mai recente evoluții din domeniu, secretarul de stat american Anthony Blinken a anunțat, luni seară, că țara sa a decis să-și mute ambasada din Ucraina de la Kiev la Lviv, în vestul țării, în fața „accelerării remarcabile” a desfășurarii forțelor ruse la graniță.
Acest lucru s-a întâmplat în timp ce CBS a citat un oficial american spunând că „imaginile din satelit arată mișcarea forțelor ruse de la punctele lor de adunare la pozițiile ofensive”.
Potrivit oficialului, „imaginile din satelit arată transferul de către armata rusă a unităților de artilerie și lansatoare de rachete în poziții ofensive”.


CNN a citat surse de informații americane spunând că „forțele ruse au intrat în etapa finală de pregătire pentru a folosi o opțiune militară împotriva Ucrainei”, în timp ce Casa Albă a spus că „atacul rus asupra Ucrainei ar putea începe la sfârșitul săptămânii”.
Casa Albă a anunțat că Washingtonul va fi „pregătit” pentru orice decizie luată de președintele rus Vladimir Putin, dar „preferăm diplomația” și a adăugat: „Am văzut o creștere a forțelor ruse la granița cu Ucraina”, repetând că președintele Joe Biden i-a spus lui Putin că, consecințele unei invazii a Ucrainei vor fi decisive, inclusiv sancțiuni economice dure.
„Ambasada va rămâne în contact cu guvernul ucrainean”, a spus Blinken într-o declarație, dar „îndemnăm fiecare cetățean american aflat încă în Ucraina să părăsească țara imediat”.
„Suntem în curs de a transfera temporar operațiunile” ambasadei de la Kiev „la Lviv”, a adăugat el, subliniind că Washingtonul dorește să asigure „securitatea americanilor”.
Și Blinken a spus că țara sa intenționează „să-și returneze angajații la ambasadă de îndată ce condițiile o permit”, menționând că va continua să lucreze „pentru (a ajunge) la o soluție diplomatică a crizei”, în lumina apelului președinților Biden și Putin.
El a subliniat că, „canalele dialogului rămân deschise”.
Potrivit rapoartelor presei americane, Departamentul de Stat al SUA a instruit personalul ambasadei din Kiev să distrugă computerele, dispozitivele electronice și documentele din ambasadă, ​​înainte de a se îndrepta către Lviv.

Pentagonul: Putin nu a luat nicio decizie finală cu privire la Ucraina

În ajunul călătoriei în Europa a secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, Pentagonul a anunțat, luni seară, că Statele Unite consideră în continuare că Putin nu a luat nicio „decizie finală” cu privire la invadarea Ucrainei.
„Nu credem că s-a luat o decizie finală, dar o acțiune militară ar putea avea loc în orice moment”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, într-o conferință de presă.
El a anunțat că Austin va vizita, marți, sediul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) de la Bruxelles, iar apoi Polonia și Lituania.
Kirby a vorbit despre o „posibilitate foarte bună” ca Putin să lanseze invazia „fără nici un avertisment prealabil”; El a criticat China pentru „sprijinul tacit” acordat Moscovei în criza cu Ucraina. El a spus că „sprijinul tacit” al Chinei pentru Rusia „este de mare îngrijorare și, sincer, duce la o mai mare destabilizare a securității în Europa”.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat că Statele Unite „nu au văzut indicii concrete că escaladarea a fost controlată” la granița dintre Rusia și Ucraina.
Dar el a subliniat că Statele Unite consideră că o abordare diplomatică este încă o opțiune.
„Credem că există încă o șansă de a rezolva criza prin dialog și diplomație”, a spus el.

Rusia își întărește forțele

Luni, un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Apărare al SUA, Kirby, a declarat că Rusia și-a mărit desfășurarea militară de-a lungul graniței cu Ucraina în weekendul trecut, în ciuda anunțului Moscovei că unele exerciții militare s-au încheiat.
Kirby a adăugat, în declarații pentru „CNN”, că președintele rus, Vladimir Putin, „are capabilități extinse. El continuă să trimită forțe suplimentare de-a lungul acestei granițe cu Ucraina chiar și în (ultimul) weekend și are peste o sută de mii de soldați”.
„Nu este doar o chestiune de numere. Este vorba și de capacități, capacități în ceea ce privește armele. De la vehicule blindate la unități de infanterie, până la forțe speciale, atacuri electronice, apărare antiaeriană și antirachetă”, a adăugat el.

Ucraina exclude invazia

Acest lucru vine în timp ce președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat, în comunicate emise mai devreme, luni, că decizia țărilor occidentale, inclusiv Statele Unite și Canada, de a-și muta ambasadele de la Kiev în vestul Ucrainei, este o „greșeală fatală”.
Președintele ucrainean a declarat, în cadrul unei conferințe de presă cu cancelarul german Olaf Scholz, că „transferul unor ambasade în vestul Ucrainei este o greșeală gravă, dar decizia le revine (…) Ucraina este unită, iar dacă se va întâmpla ceva , va fi peste tot.”
Miercurea, Zelensky a declarat „Ziua unității” pentru poporul ucrainean, după ce mai multe instituții de presă au indicat posibilitatea unui atac rusesc. „Ni se spune că 16 februarie va fi ziua atacului. Vom face din ea ziua unității”, a spus el, îndemnând ucrainenii să-și ridice steaguri naționale și să-și arate culorile albastru și galben în acea zi.
De asemenea, Zelensky a acuzat Rusia că „poartă război” împotriva Ucrainei „pe toate fronturile” și că, „căută să semene panică printre ucraineni și investitori”.
El a spus: „Statul nostru este mai puternic decât oricând înainte” și „pregătim răspunsuri adecvate la toate atacurile posibile”.
În timp ce Rusia nu încetează să acuze Kievul că pregătește un atac asupra separatiștilor pro-Moscova pe care îi sprijină în estul Ucrainei, Zelensky a subliniat că țara sa „aspiră la pace și vrea să rezolve toate problemele doar pe calea diplomatică”.
Într-o chestiune conexă, șeful Consiliului de Securitate și Apărare al Ucrainei, Olsky Danilov, și-a exprimat convingerea că Rusia nu va lansa un atac la scară largă asupra Ucrainei pe 16 februarie.
Într-o declarație de presă emisă luni seară, Danilov a spus că partea ucraineană este „conștientă de evoluțiile și pericolele din jurul teritoriului țării” și a subliniat că situația este sub control, adăugând: „Nu ne așteptăm la un atac de amploare. din Rusia pe 16 sau 17 februarie”.
Cu toate acestea, el a adăugat: „Dar partea rusă poate face o provocare, iar noi suntem pregătiți pentru aceasta”.
Mai multe țări și-au evacuat diplomații și și-au îndemnat cetățenii să părăsească Ucraina.
Iar Washingtonul a redus anterior la minimum numărul personalului ambasadei din capitala Ucrainei după ce a dispus, weekendul trecut, plecarea întregului personal neesențial și suspendarea secției consulare de la Kiev.
Washingtonul a menținut o prezență consulară limitată la Lviv, la aproximativ 70 km de granița poloneză, pentru a răspunde situațiilor de urgență.
În acest context, un agent de securitate ucrainean de la ambasada SUA la Kiev a spus că toți americanii au plecat, clădirea fiind acum închisă. Nu se vedea niciun steag american.
De asemenea, Canada și-a închis temporar ambasada de la Kiev și și-a mutat activitățile diplomatice la Lviv, precum și în Australia.
Germania și-a mutat și consulatul de la Dnipro, în estul Ucrainei, la Lviv.
Duminică, ministrul israelian de Externe, Yair Lapid, a anunțat că a ajuns la înțelegeri cu viceministrul ucrainean de Externe, cu privire la posibilitatea deschiderii unui reprezentant oficial suplimentar al guvernului israelian în orașul Lviv din vestul Ucrainei, departe de zonele de potențială escaladare. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: