MAGAZIN

INEDIT: Tatăl lui Menahem Begin și bunicul lui Ariel Sharon, fotografiați împreună

Conform articolului publicat de dr. Hezi Amiur pe site-ul blog.nli.org.il, cu mult înainte de apariția statului Israel, tatăl lui Menahem Begin și bunicul lui Ariel Sharon au lucrat împreună la o bancă evreiască și la o organizație evreiască de autoapărare din Brest-Litovsk.

O fotografie din 1906 publicată de Biblioteca Națională a Israelului prezintă o dovadă vizuală rară a legăturii dintre Menahem Begin și Ariel Sharon, care a existat chiar înainte ca cei doi viitori prim-miniștri israelieni să se fi născut.
Este cunoscut faptul că familiile Begin și Sharon (fostă Sheinerman) erau ambele originare din Brest-Litovsk, în Belarusul de astăzi. Bunica lui Sharon a fost chiar moașă la nașterea lui Menachem Begin.
Cu toate acestea, această fotografie, care a aparținut tatălui lui Sharon, Shmuel Sheinerman, oferă probabil singura dovadă vizuală existentă a legăturii istorice.
Atașată pe o bucată de carton, fotografia prezintă directori și angajați ai Băncii de Împrumut și de Economii din Brest-Litovsk. Banca a fost înființată în 1905 pentru a servi evreii, care au suferit discriminări și persecuții la acea vreme.

Personalul Băncii de Împrumut și de Economii, Brest-Litovsk, 1906. În extrema dreaptă se află bunicul lui Ariel Sharon, Mordechai Sheinerman, iar alături de el se află tatăl lui Menachem Begin, Ze’ev Dov Begin.

În același an în care a fost înființată banca, în timp ce în Europa de Est aveau loc pogromuri împotriva evreilor, cei doi au lucrat împreună și în cadrul organizației locale de apărare a evreilor.
Pogromul de la Kishinev din 1903 a dus la o trezire națională în rândul multor evrei din Imperiul Rus, inclusiv la eforturi pentru o mai bună organizare a organizațiilor de autoapărare, precum cea în care Sheinerman și Begin au avut roluri active.
Șaptezeci și șase de ani mai târziu, Menachem Begin și Ariel Sharon au ocupat împreună funcția de prim-ministru israelian și, respectiv, de ministru al Apărării.

 Menachem Begin și Ariel Sharon în 1978. Din Arhiva Dan Hadani, parte a Colecției Naționale de Fotografie a Familiei Pritzker de la Biblioteca Națională a Israelului

Peste un milion de fotografii care documentează viața evreilor și a israelienilor de la mijlocul secolului al XIX-lea sunt disponibile online prin intermediul Bibliotecii Naționale a Israelului.

Sursa: blog.nli.org.il

Lasă un răspuns

%d