ISRAELLUMEA DE AZIMAGAZIN

Ministrul israelian al Apărării la Conferința de securitate de la München / Ministrul israelian s-a întâlnit cu cu vicepreședintele SUA, Kamala Harris

Ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, a participat sâmbătă seara la Conferința de securitate de la Munchen.

Biroul său a precizat că acesta va ține un discurs duminică și va participa la un grup de discuții privind acordurile Abraham.
Conferința de securitate de la München are loc într-un moment de criză între Rusia și Ucraina și în timp ce negocierile nucleare de la Viena intră în faza finală.
Sâmbătă, la München, cancelarul german Olaf Scholz a avertizat că a sosit “ora adevărului” în cadrul negocierilor. De asemenea, el a reiterat că un Iran nuclear este inacceptabil și că securitatea Israelului este “nenegociabilă”.
Ministrul israelian al Apărării a aterizat vineri seara la München, unde a avut discuții cu premierul și ministrul grec al apărării. De asemenea, s-a întâlnit cu ministrul finlandez al apărării, cu prim-ministrul georgian, cu președintele Forumului Economic Mondial și cu ministrul adjunct al afacerilor externe din Bahrain.
Benny Gantz s-a întâlnit sâmbătă cu vicepreședintele SUA, Kamala Harris, în marja Conferinței anuale de securitate de la Munchen.
Întâlnirea a marcat a doua oară când Harris s-a întâlnit cu un înalt oficial israelian de la preluarea mandatului.
În octombrie, ea s-a întâlnit cu ministrul de externe Yair Lapid în timpul vizitei acestuia la Washington.
Potrivit lui Gantz, întâlnirea de sâmbătă cu Harris s-a axat pe chestiunea discuțiilor în curs de desfășurare privind programul nuclear iranian, precum și pe situația din Ucraina.

 

“Mi-am exprimat recunoștința față de președintele american Biden și vicepreședinte pentru angajamentul lor de a preveni un Iran nuclear. I-am spus că orice acord viitor trebuie să includă aplicarea consecventă a legii de către AIEA, pe lângă gestionarea dosarelor deschise în programul nuclear”, a declarat Gantz într-un comunicat.
“I-am mulțumit, de asemenea, pentru rolul important al Statelor Unite în menținerea stabilității în Orientul Mijlociu, în fața agresiunii regionale comise de Iran și de apropiații săi”, a mai spus el.
“Am discutat, de asemenea, despre importanța extinderii Acordurilor Abraham, despre situația din Ucraina și despre importanța măsurilor de consolidare a încrederii cu palestinienii. L-am actualizat pe vicepreședinte [cu privire la] măsurile pe care intenționez să le iau pentru a aprofunda cooperarea cu vecinii noștri din regiune”, a adăugat el.
Mai devreme în cursul zilei, Gantz s-a întâlnit cu ministrul german de externe Annalena Baerbock în cadrul conferinței.
“Am abordat o serie de provocări de pe ordinea de zi, în primul rând necesitatea critică de a opri agresiunea regională și ambițiile nucleare ale Iranului”, a scris el pe Twitter.
Ministrul israelian al Apărării a declarat că i-a mulțumit lui Baerbock, care a vizitat Israelul la începutul acestei luni, “pentru angajamentul său față de legătura puternică și cooperarea dintre Israel și Germania”.
De asemenea, Gantz s-a întâlnit sâmbătă cu prim-ministrul grec și cu ministrul Apărării al țării, cu ministrul Apărării din Finlanda și cu prim-ministrul, ministrul de Externe și ministrul Apărării din Georgia.
Israelul se pregătește pentru ca puterile mondiale și Iranul să ajungă la un acord săptămâna viitoare pentru a relansa acordul menit să limiteze programul nuclear al Republicii Islamice, a raportat vineri televiziunea israeliană, în ciuda eforturilor Ierusalimului de a face lobby împotriva unei reveniri comune SUA-Iran la acordul multilateral.
Gantz a declarat anterior că este pregătit să accepte un scenariu în care SUA negociază un nou acord nuclear cu Iranul, fără să respingă din start un astfel de acord multilateral.
“Susțin un acord care va fi mai amplu, mai puternic și mai lung – luând Iranul înapoi, dezmembrând capacitățile sale actuale și plasând inspecții eficiente în siturile sale și în producția sa de arme”, a declarat el în noiembrie.
Israelul s-a opus acordului inițial, cunoscut în mod oficial sub numele de Planul comun de acțiune cuprinzător, atunci când a fost semnat în 2015, premierul de atunci Benjamin Netanyahu susținând că acesta a deschis de fapt calea către un arsenal nuclear iranian.
Guvernul Netanyahu a sprijinit apoi decizia fostului președinte american Donald Trump de a retrage SUA din acord în 2018 și de a iniția o campanie de “presiune maximă” împotriva Iranului, ceea ce a determinat Teheranul să intensifice lucrările nucleare, încălcând astfel JCPOA.
Președintele american Joe Biden încearcă acum să revigoreze acordul, cu condiția ca Iranul să revină la conformitate.
Cea de-a opta rundă de discuții de la Viena – la care participă direct Iranul, Marea Britanie, China, Franța, Germania și Rusia, iar indirect SUA – a fost reluată la sfârșitul lunii noiembrie. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d