ISRAELLUMEA DE AZIMAGAZIN

Constanţa / Comemorare: 80 de ani de la scufundarea navei ”Struma”, când peste 760 de evrei români au murit (VIDEO)

Se împlinesc 80 de ani de la scufundarea navei “Struma”, ultimul vas cu emigranţi evrei care a plecat din Portul Constanţa. La 24 februarie 1942, nava “Struma”, pe care erau îmbarcaţi 770 de evrei care se refugiau în Palestina, a fost torpilată de un submarin sovietic în Marea Neagră.

Marți, în portul Constanţa, victimele au fost comemorate cu focuri de armă şi coroane de flori pe suprafaţa mării, în prezența Excelenței Sale David Saranga, ambasadorul Statului Israel la București, a şefului Forţelor Navale Române, contraamiral Mihai Panait, a unui grup de elevi din Complexul Educational Laude-Reut și a Tovei Ben Nun-Cherbis, precum și a lui Marco Maximilian Katz, fondatorul si conducatorul Centrului pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului in Romania
În cadrul ceremoniei, E.S. David Saranga, ambasadorul Israelului în România, alături de şeful Statului Major al Forţelor Navale, contraamiral Mihai Panait, au ieşi în larg şi au aruncat în mare coroane de flori, moment în care s-au tras mai multe salve, a fost intonat Imnul Eroilor şi Rugăciunea marinarilor.


“Suntem la 80 de ani după tragedia navei ‘Struma’, unde 769 de evrei şi-au pierdut viaţa. Ei au scăpat, au vrut să meargă în Israel, după pogromul de la Iaşi, după pogromul de la Bucureşti, după deportările în Transnistria. Singura salvare pentru ei era Israelul. Din nefericire, nu au ajuns în Israel. Din nefericire, guvernul britanic de atunci a interzis intrarea evreilor în Ţara Sfântă, în Israel. (…) 769 de evrei au fost pe nava respectivă, care era torpilată din partea unui submarin rus. Este obligaţia noastră să ştim ce s-a întâmplat, este obligaţia noastră să ştim şi să cunoaştem această istorie”, a declarat ambasadorul Saranga.


El a subliniat că un viitor mai bun poate fi construit fără antisemitism şi xenofobie.
“Astăzi, după 80 de ani, trăim într-o societate unde antisemitismul şi xenofobia mai există. Este obligaţia noastră să ne amintim, este obligaţia noastră să ştim istoria fiindcă dacă vrem să construim un viitor mai bun, dacă vrem un loc mai sigur pentru copiii noştri trebuie să nu acceptăm acest fenomen al antisemitismului”, a spus ambasadorul Israelului în România.
Potrivit şefului Statului Major al Forţelor Navale, contraamiral Mihai Panait, autorităţile şi societatea civilă trebuie să se implice pentru a combate orice formă de intoleranţă, discriminare sau rasism.


“Comemorăm astăzi nu doar un tragic eveniment, ci aducem în atenţie suferinţele reprimării evreilor în timpul celui de Al Doilea Război Mondial. (…) Cel mai mare pericol pentru mersul înainte pe calea democratică este indiferenţa. Nu este deajuns să ne limităm la simpla constatare a acestor fenomene, ci este nevoie de eforturi din partea tuturor autorităţilor şi a societăţii civile, pentru a reuşi să luăm măsuri de prevenire, prin acţiuni concrete care să producă efecte. Trebuie să reacţionăm neîntârziat pentru a combate orice formă de intoleranţă, discriminare sau rasism. Răspunsul cel mai potrivit în faţa unor asemenea provocări este educaţia onestă şi responsabilă”, a afirmat Panait.

Forţele Navale Române au informat că “Struma” a fost ultimul vas cu emigranţi români evrei care a părăsit portul Constanţa în anul 1941, drama pasagerilor săi fiind elocventă pentru condiţiile în care se desfăşurau transporturile de emigranţi în timpul celui de Al Doilea Război Mondial.
Pe 12 decembrie 1941, “Struma” a ieşit din portul Constanţa, cu peste 760 de emigranţi evrei români la bord (dintre care 100 copii), cu destinaţia Istanbul, unde pasagerii urmau să primească vize pentru a merge mai departe. Ei erau veniţi de pe tot teritoriul României şi erau decişi să-şi părăsească locurile natale şi să renunţe la cetăţenia română, pentru a-şi salva viaţa.
Câteva zile mai târziu, pe 16 decembrie 1941, “Struma” a ancorat în micul port turcesc Buyukdere, la 3 mile Nord de Bosfor. Pasagerilor nu li s-a permis să coboare de la bordul navei, iar nava a fost pusă în carantină, pe o perioadă care s-a prelungit 9 săptămâni. În seara zilei de 23 februarie 1942, autorităţile portuare au dispus trimiterea vasului înapoi, în Marea Neagră, pentru a reveni în România.
Tragicul destin al navei “Struma” a făcut ca a doua zi, la 24 februarie 1942, vasul să se scufunde şi să ia cu el, în adâncurile îngheţate ale Mării Negre, peste 760 de români evrei.
Soarta a făcut să fie un singur supravieţuitor, un tânăr, pe nume David Stoliar, din Bucureşti, datorită căruia opinia publică a aflat multe dintre dramele care au avut loc atunci, la bordul navei. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d