LUMEA DE AZIMAGAZIN

Război în Ucraina: Peste 40 de soldați ucraineni au fost uciși; Zelenski către cetățenii săi: „Alăturați-vă bătăliei – vom distribui arme oricui dorește”

Președintele Ucrainei a făcut apel la fiecare cetățean care dorește și este capabil – să se alăture efortului de război – numărul morților devenind din ce în ce mai evident.

Guvernul ucrainean a anunțat înainte de prânz (joi) că peste 50 de soldați ucraineni au fost uciși până acum decât forțele ruse și alte zeci au fost răniți.
Un înalt oficial guvernamental ucrainean a declarat că ofensiva militară rusă, care a început dis-de-dimineață cu bombardamente asupra mai multor orașe – de la Harkov în est până la Kiev în vest – are, de asemenea, victime civile.
Se pare că unul dintre cei uciși în Harkov a fost un copil care a fost lovit de o schijă într-o clădire rezidențială.
Vestea pierderilor grele din rândurile armatei ucrainene a venit exact în momentul în care președintele ucrainean Volodimir Zelensk a vorbit din nou și a făcut apel la toți cetățenii dispuși și capabili să-și apere țara împotriva forțelor rusești, să se înroleze.
Zelenski a promis că guvernul de la Kiev va furniza armele necesare oricui dorește acest lucru.
Înainte de prânz, Zelenski a cerut lumii să se grăbească și să ofere țării sale „asistență defensivă”, declarând că Ucraina rupe relațiile cu Rusia.
Cu puțin timp înainte de ora 11:00 (ora Israelului), armata ucraineană a susținut că a ucis aproximativ 50 de ruși în estul Ucrainei și a doborât șase avioane ale armatei ruse, dar această afirmație nu are nicio confirmare.
Anterior, Ministerul rus al Apărării a negat deja afirmațiile Ucrainei că ar fi doborât avioane rusești.
Moscova a declarat că forțele sale au reușit să neutralizeze bazele aeriene militare ucrainene și sistemele de apărare.
Pe de altă parte, Kievul a recunoscut că rebelii pro-ruși din provincia Lugansk au reușit să captureze două orașe de acolo care se aflau până acum în posesia guvernului ucrainean.
Reamintim că rebelii au controlat doar o parte din teritoriul provinciilor Lugansk și Donețk din provincia Donbass în ajunul atacului și se străduiesc – cu încurajarea Rusiei – să preia alte zone din regiune. Potrivit rebelilor din Lugansk, ei înșiși au doborât două avioane ucrainene în această dimineață în zona lor de control.
În această dimineață, Ucraina a raportat extinderea atacurilor aeriene la Lvov, care se află la aproximativ 70 de kilometri de granița cu Polonia.
În urma bombardamentelor din oraș, televiziunea de stat ucraineană a raportat că locuitorii din zonă au fost rugați să stingă luminile din casele lor, să se adăpostească și să stocheze documente importante.
Locuitorii au fost văzuți stând la coadă la bânci ca să retragă bani, informează CNN. Înainte de prânz, o alarmă a fost auzită pentru prima dată în interiorul teritoriului polonez – în orașul Medica, la granița cu Ucraina.
În estul Ucrainei, locuitorii raportează panică în orașul Harkov, unul dintre primele orașe care au suferit bombardamente rusești. Un locuitor din partea de est a orașului a declarat agenției de știri Reuters că ferestrele casei sale tremurau de forța exploziilor în urma atacurilor.
Potrivit Ministerului Apărării de la Kiev, Rusia a atacat Ucraina pe mai multe fronturi: din regiunea separatistă din est, Crimeea în sud și Belarus în nord. Președintele Belarusului, dictatorul Alexander Lukașenko, a susținut în această dimineață că forțele sale nu participă la atac.
La rândul său, armata rusă a insistat că atacă doar infrastructura militară și o face cu arme de precizie, susținând că nu a atacat în inima orașelor ucrainene unde exploziile au fost auzite în această dimineață și nu reprezintă un pericol pentru viețile civililor.
Imediat ce atacul a început în această dimineață, spațiul aerian ucrainean a fost închis pentru zborurile civile și, desigur, au fost anulate zborurile companiilor israeliene. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: