Rusia a lansat o “operațiune militară” în Ucraina / Rachete asupra Kievului

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat joi începerea unei “operațiuni militare” în Ucraina, unde explozii puternice și sirene de raid aerian au răsunat în mai multe orașe, Kievul afirmând că este în curs o “invazie la scară largă”.

Într-un discurs adresat națiunii, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat legea marțială pe întreg teritoriul țării. “Nu intrați în panică”, “vom câștiga”, a spus el.
La scurt timp după declarația televizată surprinzătoare a liderului de la Kremlin, care a spus că va apăra separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei, o serie de explozii s-au auzit la Kiev. Sirenele de raid aerian au răsunat în capitală, precum și în Lviv, orașul din vestul țării unde SUA și alte câteva țări și-au mutat ambasadele.
În metroul din Kiev, zeci de locuitori încercau să se adăpostească sau să prindă un tren, cu valizele în mână, pentru a părăsi orașul.
Explozii au fost auzite și la Kramatorsk, un oraș din estul țării care servește drept cartier general al armatei ucrainene, la Harkov, al doilea oraș ca mărime al țării, și la Odessa, la Marea Neagră.
Rusia a afirmat că a distrus bazele aeriene ucrainene și apărarea antiaeriană, în timp ce Kievul a afirmat că a doborât cinci avioane și un elicopter rusesc.
Cu toate acestea, armata rusă a afirmat că vizează situri militare ucrainene cu “arme de înaltă precizie”, lucru pe care președintele ucrainean a părut să îl recunoască atunci când a spus că Rusia a efectuat lovituri împotriva infrastructurii militare ucrainene și a gărzilor de frontieră.
Decizia președintelui rus, care vine după luni de tensiuni și eforturi diplomatice pentru a evita războiul, a declanșat imediat un val de condamnări internaționale.
“Am luat o decizie cu privire la o operațiune militară specială”, a anunțat Putin într-o declarație televizată în zorii zilei. “Ne vom strădui să demilitarizăm și să denazificăm Ucraina”, a declarat liderul de la Kremlin, așezat la un birou din lemn închis la culoare.
“Nu avem în planurile noastre o ocupație a teritoriilor ucrainene, nu intenționăm să impunem nimic prin forță nimănui”, a dat asigurări el, făcând apel la militarii ucraineni “să depună armele”.
El s-a adresat apoi celor “care “ar încerca să intervină împotriva noastră (…) ei trebuie să știe că răspunsul Rusiei va fi imediat și va duce la consecințe pe care nu le-ați mai experimentat niciodată”.
Cu câteva ore mai devreme, Kremlinul a anunțat că liderii autoproclamatelor “republici” separatiste pro-ruse din estul Ucrainei au cerut “ajutorul” Moscovei pentru a “respinge agresiunea ucraineană”.
Mulți se tem că criza din Ucraina ar putea duce la cel mai mare conflict din Europa după 1945.
Washingtonul și aliații săi occidentali au impus sancțiuni inițiale ca răspuns la recunoașterea separatiștilor susținuți de Moscova cu care Kievul se luptă de opt ani.
(Anima News)

Lasă un răspuns