Israelul a refuzat să susțină rezoluția de condamnare a invaziei rusești în Ucraina

Ministerul israelian de Externe a respins solicitarea Departamentului de Stat al SUA și nu a co-sponsorizat rezoluția de condamnare a invaziei rusești, care a fost supusă la vot în Consiliul de Securitate al ONU.

Ministerul de Externe a declarat reporterilor că “rezoluția nu are încă nicio șansă de a fi adoptată”, deoarece Rusia își păstrează dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU.
Această explicație sună ridicol. Statele Unite, Marea Britanie și Franța, supunând proiectul de rezoluție la vot în Consiliul de Securitate, erau conștienți de faptul că acesta va fi respins de Rusia, dar au considerat că este necesar să demonstreze unitatea comunității internaționale prin condamnarea agresiunii din Europa.
În consecință, SUA s-au adresat tuturor aliaților săi cu solicitarea de a acționa ca și co-sponsori ai rezoluției, dar “cel mai bun prieten” al SUA, Israelul, salvat în mod sistematic de americani de la condamnarea rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU, a refuzat să sprijine SUA în acest moment critic.
11 membri ai Consiliului de Securitate au votat în favoarea rezoluției. Doar Rusia a votat împotrivă. China, India și Emiratele Arabe Unite s-au abținut. Evident, SUA vor supune rezoluția la vot în Adunarea Generală a ONU, iar Israelul va trebui să facă din nou o alegere – să voteze cu democrațiile sau să mențină o “prietenie” cu Putin.
Ministerul israelian de Externe a condamnat invazia rusă în cei mai blânzi termeni, însă ambasadorul Israelului la Moscova, Alexander Gur-Aryeh, a fost convocat vineri la Ministerul rus de Externe “pentru clarificări”.
După aceste “clarificări”, Moscova a asigurat Israelul că “în pofida nemulțumirilor, mecanismul de deconflicționare în Siria va continua să funcționeze”, adică Israelul va putea continua loviturile împotriva țintelor iraniene din Siria.
“Prietenia” cu Rusia lui Putin a fost prețuită de premierul Netanyahu. El a salutat intervenția rusă în Siria și nu a văzut amenințarea ca Israelul să aibă o graniță comună cu Rusia.
După ce trupele lui Putin au invadat Ucraina, Netanyahu a rămas tăcut. (Anima News)

Lasă un răspuns