Oficialii de la Kremlin: ”Putin ne-a trădat” . Liderul opoziției ruse: ”Putin – un țar evident nebun”

Știm puține lucruri despre ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile în interiorul sălii puterii de la Moscova. În exterior, deși Kremlinul a proiectat afaceri ca de obicei și mașina sa de propagandă a lucrat din greu pentru a justifica “operațiunea militară specială” – vedem și primele semne de neliniște.

Într-o conversație cu publicația ”Israel Hayom”, un oficial foarte important din cadrul partidului rus de opoziție, care funcționează în afara sistemului politic rusesc, a declarat că, în interiorul holurilor Kremlinului, oficialii sunt “deprimați și dezamăgiți” și că sentimentul care se repetă este că “Putin ne-a trădat”.
“Au trecut doar câteva zile; presupun că, în cele din urmă, se va ridica un grup care îl va înlătura de la putere”, a adăugat oficialul.
Declarațiile oficialului au fost susținute de site-ul de știri “Agenstvo” (fostul “Proekt”), lider în domeniul comentariilor politice rusești.
Potrivit Agentsvo, surse din cadrul guvernului rus și din cercurile financiare din Rusia spun că nu au fost pregătite pentru sancțiunile economice impuse de Occident și pentru decizia lui Putin de a lansa un război.
Un oficial de rang înalt a declarat pentru site-ul web că “nu știa” că armata rusă se va lansa într-o invazie amplă a Ucrainei și că alți oficiali au fost uimiți când au aflat că a început războiul.
“Este pur și simplu de neînțeles”, a declarat un oficial de la Kremlin.
Cabinetul lui Putin, a adăugat oficialul, se pregătise într-adevăr să se confrunte cu sancțiunile europene în urma recunoașterii de către Moscova a republicilor separatiste Luhansk și Donețk, dar nu era la curent cu decizia de a lansa un război.
Un oficial de rang înalt dintr-o corporație deținută de guvern a declarat că scenariul planificat includea deconectarea de la SWIFT (sistemul de executare a tranzacțiilor financiare și a plăților între băncile din întreaga lume) și că alte companii mari și-au testat capacitatea de a funcționa în cazul în care li s-ar fi interzis accesul la livrările globale de microcipuri și software; dar că nimeni nu a prevăzut abandonarea în masă a piețelor europene și a aproape tuturor companiilor occidentale.
“Toată lumea este în stare de șoc”, a declarat pentru Agenstvo o sursă apropiată de președinția rusă, dar a subliniat că nimeni nu a îndrăznit să sară din corabie.
“Dacă demisionezi, singurul loc în care te duci este închisoarea”, a continuat sursa.
Raportul vine pe fondul declarațiilor făcute de doi oligarhi ruși cu legături cu Kremlinul, Oleg Deripaska și Mihail Fridman, de origine ucraineană. Cei doi au cerut încetarea războiului Rusiei în această țară și, potrivit unor rapoarte, miliardarul rus Roman Abramovici a cerut să participe la negocierile pentru încetarea focului.
Între timp, cel mai înverșunat adversar politic al lui Putin, Alexei Navalny, a cerut rușilor să organizeze proteste zilnice împotriva invaziei Moscovei în Ucraina, descriindu-l pe Putin drept un “țar evident nebun”.


    Navalny a fost închis anul trecut, după ce s-a întors din Germania în urma tratamentului pentru ceea ce testele de laborator occidentale au arătat că a fost o tentativă de otrăvire cu un agent neurotoxic în Siberia. El a declarat că a fost condamnat în baza unor acuzații inventate.
    Din celula sa, el a făcut apel la proteste în întreaga țară și în străinătate pentru a semnala că nu toți rușii susțin războiul și pentru a-și arăta solidaritatea cu miile de persoane reținute în cadrul protestelor împotriva războiului din Rusia de la invazia de săptămâna trecută.
    “Nu mai putem aștepta nici măcar o zi. Oriunde vă aflați. În Rusia, Belarus sau în cealaltă parte a planetei. Ieșiți în piața principală a orașului vostru în fiecare zi lucrătoare la ora [19.00] și la ora 14.00] în weekend și în zilele de sărbătoare”, a spus el într-o declarație publicată pe Twitter de purtătorul său de cuvânt.
    Navalny a declarat că Rusia a vrut să fie o națiune a păcii, dar că puțini sunt cei care ar numi-o astfel acum.
    “Să nu devenim cel puțin o națiune de oameni tăcuți și speriați. De lași care se prefac că nu observă războiul agresiv împotriva Ucrainei declanșat de țarul nostru, evident nebun”, a spus el.
    “Eu sunt din URSS. M-am născut acolo. Și principala frază de acolo – din copilăria mea – a fost “luptă pentru pace”. Îi invit pe toți să iasă în stradă și să lupte pentru pace… Putin nu este Rusia”. (Anima News)

    Lasă un răspuns