ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

LUMEA DE AZIMAGAZINUCRAINA

Ucraina: O nouă tentativă de creare a unor coridoare umanitare pentru evacuarea civililor

Civilii au început să evacueze marți dimineață orașul Sumy, în apropiere de granița ruso-ucraineană, într-o nouă încercare de a crea coridoare umanitare pentru a evacua locuitorii prinși în capcana bombardamentelor rusești asupra orașelor ucrainene.

Atacurile aeriene asupra orașului, situat la aproximativ 350 km nord-est de Kiev, care este scena unor lupte grele de mai multe zile, au ucis 21 de persoane, inclusiv copii, potrivit autorităților ucrainene.
Autoritățile ucrainene, care au refuzat luni evacuările către Rusia propuse de Moscova, au confirmat că un coridor umanitar a fost amenajat la Soumy. Primele evacuări au început de dimineață, potrivit unui oficial al administrației prezidențiale.
La scurt timp după ora locală 10.00 (08.00 GMT), zeci de autobuze plecaseră deja de la Sumy spre orașul Lokhvytsia, la 150 de kilometri spre sud-vest, a declarat șeful interimar al administrației regionale din Poltava, Dmitri Lunin.
Dar, potrivit vicepremierului ucrainean Iryna Verechtchuk, „partea rusă plănuiește să întrerupă acest coridor”, iar civilii ar putea fi forțați să „ia o altă rută, care nu este coordonată cu ucrainenii și este periculoasă”.
„Să evacuăm oamenii în liniște. Întreaga lume privește”, a declarat ea în a 13-a zi de conflict, îndemnând trupele rusești să „își oprească înaintarea” în timpul operațiunii umanitare.
Moscova a anunțat marți o încetare a focului pentru a facilita evacuarea civililor din mai multe orașe ucrainene importante, inclusiv din capitala Kiev, amenințate de înaintarea trupelor ruse, după mai multe tentative similare fără succes începând de vineri.
Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a acuzat luni seara armata rusă că nu a reușit în mod repetat să evacueze civilii prin coridoarele umanitare.
Vladimir Putin, de la Kremlin, a acuzat „batalioanele naționaliste ucrainene de obstrucționarea evacuărilor prin recurgerea la violență și diverse provocări”.
Încercările de a stabili coridoare umanitare, discutate luni în cadrul unei noi runde de discuții ruso-ucrainene, au loc în timp ce forțele rusești continuă să se desfășoare în jurul sau să bombardeze orașele de la sol în cea de-a 13-a zi a invaziei rusești, potrivit oficialilor ucraineni. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: