ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELLUMEA ARABĂMAGAZIN

Ankara: Erdogan speră că vizita lui Herzog „va marca un punct de cotitură în relațiile dintre Turcia și Israel”

„Obiectivul nostru comun este de a stimula și revitaliza dialogul politic dintre țări pe baza intereselor comune, respectând în același timp sensibilitățile reciproce”, a declarat Recep Erdogan în cadrul unei conferințe de presă după o lungă întrevedere cu Isaac Herzog.

„Consolidarea și dezvoltarea relațiilor Turcia-Israel este de mare valoare pentru țara noastră, la fel ca și pacea în regiune”, a adăugat el.
Președintele turc a declarat că unul dintre subiectele centrale ale întâlnirii sale cu Herzog a fost problema palestiniană. „Am împărtășit sensibilitățile noastre pe această temă”, a explicat el.
„Am exprimat importanța pe care o acordăm reducerii tensiunilor din regiune și păstrării soluției celor două state. Am atras atenția asupra îmbunătățirii condițiilor de trai ale palestinienilor”, a spus el.
Recep Erdogan a condamnat, de asemenea, antisemitismul, pe care l-a definit drept o crimă împotriva umanității.
„Turcii și evreii sunt cel mai bun exemplu de coexistență care a durat secole întregi. Nu vom permite ca această istorie lungă și specială să fie umbrită (…) Vom continua să ne menținem poziția hotărâtă în lupta împotriva antisemitismului, islamofobiei și rasismului”, a subliniat el.
La rândul său, Isaac Herzog a declarat că întâlnirea sa cu Recep Erdogan a fost un moment „foarte important” în relațiile dintre Israel și Turcia.
„Relațiile dintre popoarele noastre sunt vechi, sunt înrădăcinate, istorice, religioase și culturale. Din păcate, relațiile dintre țările noastre au trecut printr-o perioadă de secetă în ultimii ani. Acum cred că relațiile dintre cele două țări vor fi examinate în acțiuni care reflectă un spirit de respect reciproc”, a spus el.
„Nu vom fi de acord cu totul (…) Dar aspirăm să ne rezolvăm dezacordurile în respect reciproc și bunăvoință”, a insistat președintele israelian.
Isaac Herzog, a sosit miercuri în Turcia pentru prima vizită a unui șef de stat israelian din 2007 încoace, cu ambiția de a „relansa” relațiile bilaterale care s-au tensionat în ultimii zece ani.
Herzog s-a întâlnit cu omologul său Recep Tayyip Erdogan, care în ultimii ani a fost un susținător puternic al cauzei palestiniene, complicând relațiile cu statul evreu. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: