ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELLUMEA ARABĂMAGAZIN

Ankara: Președintele israelian Isaac Herzog și soția sa în vizită de stat în Turcia . După 14 ani, imnul Israelului se aude oficial la Ankara

Președintele israelian Isaac Herzog și prima doamnă Michal Herzog au aterizat miercuri la Ankara, în Turcia, pentru o vizită oficială de două zile, la invitația șefului statului turc Recep Tayyip Erdogan.

La sosire, au fost întâmpinați de un reprezentant al guvernului și de o gardă de onoare, înainte de o vizită la mausoleul Anıtkabir, unde președintele a depus o coroană de flori la mormântul lui Mustafa Kemal Atatürk, părintele fondator al Turciei.
Însoțit de soția sa, acesta a vizitat muzeul dedicat primului șef de stat al Turciei, inaugurat în 1953 ca loc de veci al primului președinte al acestei republici.
„Relațiile israeliano-turce sunt importante pentru Israel, importante pentru Turcia și importante pentru întreaga regiune. Și, pentru prima dată după mulți ani, va avea loc o vizită (israeliană) în Turcia”, a declarat Herzog pe pista aeroportului Ben Gurion înainte de zborul său.
„Cu siguranță, într-un moment în care ordinea internațională este zdruncinată, este bine și potrivit ca stabilitatea și parteneriatul să fie menținute în regiunea noastră, iar eu am subliniat acest aspect în timpul vizitelor mele în Grecia și Cipru din ultimele săptămâni și în conversațiile mele cu liderii”, a adăugat el.
„Nu vom fi de acord cu totul”, a recunoscut președintele, „dar vom încerca să ne construim relația într-un mod măsurat și atent, și cu respect reciproc între statele noastre.
„Viziunea mea este ca evreii, musulmanii și creștinii să trăiască în pace și prosperitate”, a spus el, adăugând că această călătorie este „pe deplin coordonată cu premierul Naftali Bennett și cu ministrul de Externe Yair Lapid și ”sper că, în urma vizitei mele, va începe un proces serios cu Turcia, un dialog aprofundat la diferite niveluri”.
Președintele Herzog și soția sa au ajuns apoi la palatul prezidențial, unde au fost primiți de Recep Tayyip Erdogan în cadrul unei ceremonii oficiale de bun venit, în timpul căreia s-au auzit imnurile naționale israelian și turc și a avut loc un salut cu 21 de salve de tunuri.


Herzog și Erdogan au avut apoi o întrevedere individuală înainte de o întâlnire bilaterală cu participarea delegațiilor turcă și israeliană.
Seara, după un dineu de stat, cuplul prezidențial va zbura la Istanbul pentru a se întâlni joi cu reprezentanți ai comunității evreiești la sinagoga Neve Shalom, înainte de a se întoarce în Israel.
Un domeniu special de interes pentru Turcia și Israel este gazul natural. Erdogan a spus că vizita va anunța o „nouă eră” și că cele două țări ar putea lucra împreună pentru a transporta gaz natural israelian în Europa, reînviind o idee discutată pentru prima dată cu mai bine de 20 de ani în urmă. Planurile pentru o conductă submarină din estul Mediteranei către Europa, cu excepția Turciei, au stagnat după ce Statele Unite și-au exprimat îndoiala în ianuarie.
Președintele Isaac Herzog este primul lider israelian care vizitează Turcia din 2008 încoace.
Relațiile dintre Ankara și Israel au fost tensionate de la afacerea Mavi Marmara din 2010, iar cele două țări și-au rechemat ambasadorii în 2018. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: