ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELLUMEA ARABĂMAGAZIN

Turcia: Președintele israelian și-a încheiat vizita cu o rugăciune la principala sinagogă din Istanbul

Președintele israelian Isaac Herzog a vizitat joi comunitatea evreiască din Turcia la Istanbul, la o zi după o întâlnire cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, care a fost descrisă ca un „punct de cotitură” în relațiile dintre cele două țări.

Herzog, primul șef de stat israelian care vizitează Turcia din 2007 încoace, a luat parte la o rugăciune alături de reprezentanți ai comunității pentru „Turcia și președintele Erdogan” la sinagoga Neve Shalom din Istanbul, situată în cartierul istoric Galata.
„Procesul (vizita și discuțiile cu Erdogan) este fără iluzii, dar reflectă interesele noastre strategice și bilaterale”, a declarat Herzog reporterilor înainte de a se îndrepta spre clădire.
„Nu vom fi de acord cu totul (…) Dar aspirăm să ne rezolvăm dezacordurile în respect reciproc și bunăvoință”, a declarat el miercuri, într-o conferință de presă comună cu Erdogan.
Sinagoga Neve Shalom, care găzduiește și un muzeu al patrimoniului evreiesc, este un loc simbolic puternic pentru comunitatea evreiască, care sărbătorește nunțile și toate evenimentele majore în acest loc.
O „sinagogă specială care a suferit în trecut”, a remarcat Herzog, referindu-se la atacurile din 1986 (22 de morți), 1992 (un rănit) și 2003.
La 15 noiembrie 2003, vehicule pline cu explozibili au vizat două sinagogi din Istanbul, Neve Shalom și Beth Israel, ucigând 30 de persoane și rănind peste 300. Atacurile au fost revendicate de o celulă al-Qaeda din Turcia.
În timpul Imperiului Otoman, la Istanbul, apoi la Constantinopol, au locuit mulți evrei expulzați din Spania în 1492, care au găsit un refugiu pașnic acolo și uneori au fondat dinastii prospere, până în anii 1930, când au devenit victime ale legilor discriminatorii și ale pogromurilor.
Acești „500 de ani” de conviețuire sunt adesea evidențiați de autoritățile turce, deși statutul evreilor turci a fost uneori mai puțin egal decât se pretinde.
În prezent, în Turcia trăiesc aproximativ 15.000 de evrei, majoritatea în Istanbul, față de 200.000 la începutul secolului al XX-lea.
Într-o declarație, Alianța Rabinilor din Țările Musulmane a salutat vizita președintelui Herzog în Turcia și întâlnirea din ziua precedentă cu președintele Erdogan ca fiind „un mijloc de a păstra pacea regională, de a promova toleranța și înțelegerea reciprocă”. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: