LUMEA DE AZIMAGAZINUCRAINA

Brent Renaud, jurnalist și cineast american ucis în Ucraina

Brent Renaud, în vârstă de 50 de ani, jurnalist și cineast american care lucrase anterior pentru New York Times, a fost împușcat mortal astăzi, duminică, în orașul Irpin, în afara Kievului, potrivit poliției.

Șeful poliției din Kiev, Andriy Nebytov, a declarat că acesta a fost ținta unor soldați ruși. Alți doi jurnaliști au fost răniți și transportați la spital.
Este primul deces raportat al unui jurnalist străin care acoperă războiul din Ucraina.
Unul dintre jurnaliștii răniți, Juan Arredondo, a declarat unui reporter italian că se afla cu Brent Renaud când au fost atacați.
„Treceam peste unul dintre primele poduri din Irpin, mergând să filmăm alți refugiați care plecau, și ne-am urcat într-o mașină”, a povestit el într-o înregistrare video publicată pe Twitter.

„Cineva s-a oferit să ne ducă la celălalt pod și am trecut un punct de control, iar ei au început să tragă în noi. Așa că șoferul s-a întors, iar ei au continuat să tragă; suntem doi. Prietenul meu se numește Brent Renaud și a fost împușcat și a rămas în urmă… Am văzut cum a fost împușcat în gât”.

 

Pe internet circulă fotografii care arată o legitimație de presă pentru Renaud, eliberată de New York Times.
Într-o declarație, ziarul a spus că este „profund întristat” să audă de moartea lui Renaud, dar că acesta nu lucra pentru ziar în Ucraina.


Renaud a lucrat ultima dată pentru publicație în 2015, a precizat Times, iar legitimația de presă pe care o purta în Ucraina fusese emisă cu ani în urmă.
NBC News a declarat că „gândurile și rugăciunile” sale sunt alături de familia lui Renaud și a lăudat „contribuțiile importante” pe care acesta le-a adus la reportajele NBC News, adăugând că nu lucra pentru ei în Ucraina.

„Spune lumii ce au făcut”

Renaud lucrase pentru mai multe organizații de știri din SUA și a realizat reportaje din Afganistan, Irak și Haiti. El a câștigat un premiu Peabody pentru munca sa la un serial din 2014 despre școlile din Chicago, Last Chance High.
El a lucrat adesea alături de fratele său, Craig, de asemenea cineast, și s-a stabilit la New York și Little Rock, Arkansas. Nu se știe dacă Craig a călătorit și în Ucraina.

                                  Frații Brent și Craig Renaud

Un ofițer de poliție ucrainean i-a spus jurnalistei de știri Jane Ferguson de la PBS să „spună Americii, să spună lumii ce au făcut unui jurnalist”.
Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat pentru CBS News că țara sa ar putea impune „consecințe adecvate” împotriva Rusiei pentru moartea lui Renaud.
„Acest lucru face parte integrantă din ceea ce a fost o agresiune nerușinată din partea rușilor, în care au vizat civili, au vizat spitale, au vizat lăcașuri de cult și au vizat jurnaliști”, a spus el.
Moartea lui Renaud survine la mai puțin de două săptămâni după ce jurnalistul ucrainean Evghenii Skaum, operator de cameră pentru canalul de televiziune ucrainean LIVE, a fost ucis când un turn de transmisie TV din Kviv a fost lovit de un bombardament.
Câteva zile mai târziu, un jurnalist britanic care acoperea războiul din Ucraina a fost împușcat și rănit după ce a fost vizat de focuri de armă în Kiev.
Corespondentul-șef al Sky News, Stuart Ramsay, și cei patru colegi ai săi se întorceau cu mașina în capitala ucraineană când au căzut într-o ambuscadă. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d