ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELLUMEA ARABĂMAGAZIN

Iran: Am tras rachete asupra unor „baze israeliene secrete” din Irak (VIDEO)

Televiziunea de stat iraniană a declarat astăzi (duminică) că cele 12 rachete lansate în cursul nopții spre Arbil, capitala regiunii kurde din nordul Irakului, au fost lansate cu scopul de a lovi „baze secrete israeliene”.

Între timp, canalul Al-Mayadin, afiliat Hezbollahului libanez, a declarat că atacul cu rachete a fost un răspuns la uciderea a doi ofițeri iranieni într-un atac israelian în Siria săptămâna trecută.
O sursă din cadrul Departamentului american al Apărării a confirmat că rachetele au fost lansate din Iran, dar nu se știe încă unde au aterizat.
„Aceasta este o agresiune care încalcă suveranitatea irakiană”, a declarat aceeași sursă pentru Reuters și AP, adăugând că guvernul irakian și autoritățile din Kurdistan au lansat o anchetă asupra incidentului.
Departamentul de Stat al SUA a declarat că „acesta a fost un atac scandalos” în care nu au existat victime și nu au fost avariate instalațiile americane din oraș.
Informațiile care au circulat în Irak în această seară au susținut că rachetele au fost trase asupra consulatului american din Arbil. Birourile canalului de știri Kurdistan 24 au fost avariate în urma atacului.

„Condamnăm acest atac terorist asupra mai multor zone din Arbil și le cerem locuitorilor să rămână calmi”, a declarat premierul Kurdistanului, Masrur Barzani.
Informația potrivit căreia atacul cu rachete ar fi fost un răspuns la uciderea celor doi ofițeri iranieni a fost publicată peste noapte pe canalul saudit al-Hadath. Canalul al-Mayadin, afiliat Hezbollah, care a crezut, de asemenea, că este un răspuns la uciderea ofițerilor, a citat ulterior o sursă anonimă care a declarat că a fost un răspuns la acțiunile anterioare ale Israelului la Marbil și că răspunsul la ucideri va veni în timp, a spus el.
În Israel, însă, se crede că este vorba de un act de răzbunare iranian pentru atacul de săptămâna trecută din Siria, care a fost atribuit armatei israeliene și ca răspuns la acțiunea israeliană din Siria.

În pofida evaluărilor din Israel, se așteaptă ca alerta maximă în nordul țării să continue în zilele următoare de teama unei acțiuni iraniene împotriva unei ținte israeliene.
Presa iraniană și pro-iraniană a relatat că ora la care au fost lansate rachetele a fost 01:20, ora Bagdadului – ora la care Qassem Suleimani, comandantul Forței Quds a Gărzii Revoluționare Iraniene, a fost ucis în capitala irakiană în urmă cu aproximativ doi ani.
Alarme au fost semnalate și în capitala Bagdad, în zona în care se află ambasada SUA, iar agenția de presă afiliată Iranului a relatat că „au fost luate măsuri de pregătire la ambasada SUA din Bagdad”.
Inițial, s-a raportat că au existat perturbări ale traficului aerian pe aeroportul din oraș, dar ulterior s-a raportat că acesta funcționează ca de obicei.
Prim-ministrul irakian Mustafa al-Khazmi a declarat: „Agresiunea împotriva orașului Arbil este o agresiune împotriva întregului popor irakian. Monitorizăm situația împreună cu prim-ministrul din Kurdistan, iar forțele de securitate vor investiga acest atac.
În Iran, s-a raportat duminică, că direcția de securitate din vestul Iranului a arestat o celulă de spionaj care opera pentru Israel. Rapoartele din Iran indică faptul că „rețeaua a acționat pentru a recruta persoane revoltate în vederea trimiterii lor pentru a efectua operațiuni de sabotaj în Iran. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: