Rusia este deschisă la discuții cu Ucraina la Ierusalim

Rusia și-a exprimat deschiderea de a organiza negocieri cu Ucraina la Ierusalim, a declarat o sursă diplomatică de rang înalt, la scurt timp după ce premierul Naftali Bennett și președintele ucrainean Volodymyr Zelensky au vorbit la telefon.

Zelensky a declarat mai devreme că „în acest moment nu este constructiv să organizăm întâlniri în Rusia, Ucraina sau Belarus. Nu acestea sunt locurile în care putem fi de acord să oprim războiul… Consider că Israelul, și în special Ierusalimul, este un astfel de loc? Cred că răspunsul este da”.
Rusia nu a respins ideea unor negocieri la Ierusalim, a precizat sursa diplomatică, dar Israelul nu este sigur că ar trebui să găzduiască discuțiile.
„Știm din experiență că negocierile care nu au nicio șansă duc la o situație mai rea pe teren”, a declarat sursa.
„Trebuie să vedem dacă putem fi cu adevărat de ajutor”, a adăugat sursa. „Dacă se poate face o descoperire, vom face orice.”
În ceea ce privește medierea premierului Naftali Bennett între Rusia și Ucraina, „noi nu impunem nimic”, a declarat sursa citată.
Comentariul a venit după ce Kievul și Ierusalimul au negat un raport potrivit căruia Bennett i-ar fi spus lui Zelensky să accepte oferta președintelui rus Vladimir Putin de a pune capăt războiului.
„Oamenii trebuie să înțeleagă că nu vom face niciodată presiuni asupra lui Zelensky, indiferent de situație. Este un lucru greșit… Președintele Ucrainei și ucrainenii trebuie să ia o decizie, iar ei vor avea sprijinul nostru”, a spus sursa.
„Aceasta nu este inițiativa lui Bennett”, a adăugat sursa, precizând că Zelensky a cerut să vorbească cu Bennett sâmbătă și că a căutat mult timp Israelul ca mediator cu Rusia.
Părerea lui Bennett este că va răspunde întotdeauna la apelurile lui Zelensky și va încerca să ajute dacă poate, a adăugat sursa.
Sursa a citat declarațiile recente ale lui Zelensky, potrivit cărora acesta este gata să renunțe la încercarea Ucrainei de a adera la NATO și dacăcă Rusia nu mai solicită demilitarizarea completă a Ucrainei – ceea ce, potrivit sursei, arată că „nu încearcă să îngenuncheze Ucraina”. Sursa a declarat că acordul a fost „un indiciu că Ucraina și Rusia se îndreaptă treptat spre un acord. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: