LUMEA DE AZIMAGAZINUCRAINA

Kremlin: Putin epurează generali și spioni de top, în timp ce pierderile din războiul din Ucraina cresc

Președintele rus Vladimir Putin a început epurarea vârfurilor din sectorul militar și al serviciilor de informații, concediind mai mulți generali și plasând doi spioni de rang înalt în arest la domiciliu.

Măsurile au fost luate după o săptămână dezastruoasă pentru forțele rusești din Ucraina. Până în prezent, mii de soldați ruși ar fi fost uciși în cele trei săptămâni de lupte, inclusiv aproximativ 10 ofițeri de rang înalt.
Potrivit ”Washington Examiner”, Putin pare să pună incapacitatea forțelor rusești de a învinge rapid apărarea ucraineană pe seama brațului de informații externe al Serviciului Federal de Securitate (FSB).
Rapoartele afirmă că Putin pare să dea vina pe această agenție, cunoscută sub numele de Al Cincilea Serviciu, pentru că l-a convins pe liderul rus că, câștigarea unui război cu Ucraina, va fi rapidă și ușoară.
Șeful celui de-al Cincilea Serviciu, Serghei Beseda, și adjunctul acestuia, Anatoli Bolyukh, au fost plasați în arest la domiciliu pentru că i-au furnizat lui Putin informații eronate, a relatat jurnalistul rus de investigație Andrei Soldatov.
Soldatov a declarat că Serviciul al Cincilea i-a furnizat lui Putin informări despre situația politică din Ucraina înainte de invazie care, în acest moment al conflictului, Putin și-a dat seama că erau incorecte și scrise pentru a-i atrage favorurile.
Soldatov a relatat că „Serviciul Cinci” i-a spus pur și simplu ceea ce voia să audă”.
The ”UK Times” a confirmat că Beseda și Bolyukh au fost arestați, citându-l pe activistul rus exilat Vladimir Osechkin.
„Se pare că Putin efectuează o epurare internă a ofertelor generale și a personalului de informații și recalibrează efortul de război al Rusiei pentru a susține operațiunile de luptă mult mai mult timp decât a planificat inițial Kremlinul”, a declarat într-un comunicat din Washington DC, grupul de reflecție ”Institutul pentru Studiul Războiului”.
„Rusia are probabil nevoie de un nou val de rezerviști sau de recruți eficienți în luptă într-o perioadă scurtă de timp pentru a-și atinge obiectivele în Ucraina, dar este puțin probabil să fie capabilă să genereze un astfel de val. Avioanele rusești au efectuat probabil o tentativă de atac sub pavilion fals pe teritoriul Belarusului pe 11 martie”.
Grupul de reflecție a adăugat că mișcările recente indică încercările rusești de a atrage Belarusul în război.
„Kremlinul face probabil presiuni asupra Belarusului să intre în războiul din Ucraina pentru a sprijini forțele rusești, deși președintele belarus Lukașenko încearcă probabil să întârzie sau să împiedice intrarea în război pentru a evita sancțiunile occidentale costisitoare și pierderile de luptă ale Belarusului.
În plus, Kremlinul a anunțat, la 11 martie, că intenționează să desfășoare luptători străini, inclusiv până la 16.000 de luptători sirieni, în Ucraina.
Este foarte puțin probabil ca Kremlinul să abandoneze efortul principal continuu de a încercui și captura Kievul și va continua să alimenteze această operațiune cu înlocuiri și întăriri. (Daniel Segal, Anima News)

Lasă un răspuns

%d