ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELMAGAZINRELIGIE

Israel: IN MEMORIAM – Rabinul Haim Kanievsky

Proeminentul rabin Haim Kanievsky, o figură de autoritate în comunitatea ultraortodoxă lituaniană din Israel, a murit vineri la vârsta de 94 de ani, la domiciliul său.

Paramedicii au fost chemați la locuința lui Kanievsky din Bnei Brak după ce acesta s-a prăbușit și au încercat să îl resusciteze fără succes.
Rabinul Kanievsky, un lider extrem de influent al comunității ultraortodoxe lituaniene nehasidice din Israel, care numără sute de mii de persoane, era descendent al unor dinastii rabinice și era cunoscut pentru studiul de elită al Talmudului.

Rav Iosef Wasserman, rabinul comunității israelienilor originari din România, primind binecuvântarea Rabinului Haim Kanievsky (z.l.)

Născut la 8 ianuarie 1928 la Pinsk, în cea de-a doua Republică Poloneză, a fost fiul rabinului Yaakov Yisrael Kanievsky, cunoscut sub numele de Steipler Gaon, un renumit învățat în Tora și lider spiritual. Mama sa, Miriam Karelitz, a fost sora rabinului Avraham Yeshayahu Karelitz, cunoscut sub numele de Hazon Ish, o figură proeminentă în lumea ultraortodoxă a secolului XX.
A ajuns în Palestina sub Mandatul Britanic în 1934, când tatăl său și-a adus familia să locuiască în orașul Bnei Brak.
S-a căsătorit cu Batsheva Elyashiv, fiica rabinului Yosef Sholom Eliashiv, un alt rabin ultraortodox proeminent care a trăit în Ierusalim până la moartea sa, în 2012.
În deceniile în care a studiat în yeshivot (școli religioase), a fost îndrumat de unele dintre cele mai importante nume din comunitatea ultraortodoxă israeliană, inclusiv unchiul său, Hazon Ish (Karelitz) și rabinul Elazar Shach, care a fost, de asemenea, un rabin lituanian de frunte în Israel.
Kanievsky a sprijinit ascensiunea rabinului Aharon Yehuda Leib Steinman ca figură marcantă a comunității lituaniene, o alegere bazată în mare parte pe faptul că a urmat un rabin, mai degrabă decât pe o declarație oficială. După moartea rabinului Steinman, în decembrie 2017, Kanievsky însuși a fost ridicat în această funcție, alături de șeful Yeshivei Ponevezh, rabinul Gershon Edelstein.
Kanievsky era cunoscut pentru faptul că respecta un program de studiu strict și intens. Printre altele, el a studiat întregul Talmud babilonian în fiecare an – un proces care, în mod popular, se realizează pe parcursul a șapte ani și jumătate prin învățarea unei pagini pe zi.
Spre deosebire de majoritatea rabinilor proeminenți care țin prelegeri publice regulate, Kanievsky a ținut lecții sau prelegeri doar de trei ori pe an, la datele morții tatălui său, a unchiului său și a rabinului Shach, fostul său profesor.
Mii de oameni, inclusiv din străinătate, veneau în modesta sa casă din Bnei Brak pentru a-i cere hotărâri în materie de drept religios, sfaturi sau pur și simplu o binecuvântare. Pe plan local, personalități publice proeminente, inclusiv politicieni, l-au vizitat pentru discuții, în special în timpul unor evenimente naționale majore, cum ar fi alegerile sau, mai recent, epidemia de coronavirus.
Kanievsky, cunoscut pentru răspunsurile sale scurte, era faimos pentru binecuvântările sale sub forma unei fraze de două silabe „Boo’ah”, un cuvânt format din inițialele expresiei ebraice care înseamnă „Binecuvântări și succes”.
El s-a aliniat facțiunii politice ultraortodoxe Degel Hatorah (parte a Yahadut HaTorah), deși a refuzat să devină membru al consiliului spiritual de conducere al acesteia.
Kanievsky a publicat peste o duzină de cărți despre legea și rugăciunea evreiască tradițională. Printre cele mai importante lucrări ale sale se numără Derekh HaEmunah (Calea credinței), care tratează poruncile religioase legate în mod specific de viața în Țara lui Israel.
Unele dintre hotărârile sale au ținut prima pagină a ziarelor atunci când au abordat probleme relevante pentru viața ultraortodoxă în societatea israeliană modernă.
În 2012, el a decis că este interzis să deții sau să folosești un smartphone fără permisiunea specifică a unei autorități rabinice și că cei care le dețineau deja nu le puteau vinde, ci trebuiau să le distrugă.
O hotărâre controversată din 2015 le-ar fi spus paramedicilor de la organizația ultraortodoxă United Hatzalah că, la locul unui atac terorist, ar trebui să trateze victimele rănite înainte de a-i trata pe teroriștii care au comis atacul, chiar dacă asta ar însemna să-i lase să moară.
Această decizie a fost luată în timp ce Asociația Medicală Israeliană s-a confruntat cu această problemă, bazându-se pe principiul „caritatea începe acasă” pentru a justifica faptul că profesioniștii din domeniul medical tratează mai întâi victimele.
În 2016, Kanievsky a permis utilizarea canabisului medical de Pesah, atâta timp cât acesta nu încalcă legea țării.
În 2017, el a decis că raportarea abuzului sexual asupra copiilor la poliție fără a consulta mai întâi o autoritate rabinică este „logică”, deoarece este vorba despre salvarea unei alte persoane. Decizia a fost văzută ca un pas important în lupta împotriva abuzurilor în lumea ultraortodoxă, care evită orice intervenție exterioară în viața comunității.
La începutul pandemiei COVID-19, rabinul Kanievsky a fost aspru criticat pentru modul în care a gestionat criza.
El a ținut prima pagină a ziarelor la 12 martie 2020 când, în ciuda apelurilor din partea biroului primului ministru și a poliției israeliene, a insistat ca yeshivoturile și școlile să rămână deschise, sfidând apelurile guvernului de a le închide, și a emis o directivă religioasă în care a declarat că „anularea studiului Torei este mai periculoasă decât coronavirusul”.
La momentul respectiv, în țară existau 200 de cazuri active de coronavirus și niciun deces.
El a schimbat cursul două săptămâni mai târziu, în timp ce infecțiile se numărau cu sutele în fiecare zi, iar orașul său natal, Bnei Brak, se confrunta cu o contaminare generalizată, ordonând credincioșilor să se roage individual și să respecte regulile de sănătate.
De asemenea, el a decis că oamenii pot încălca Shabbat-ul răspunzând la telefon – o acțiune permisă doar în cazuri care pun viața în pericol – pentru a obține rezultatele testelor de depistare a virusului.
Mai târziu, în timpul pandemiei, el a fost din nou criticat pentru că i-a sfătuit pe studenții yeshiva să nu facă testul COVID-19 după ce au intrat în contact cu un purtător cunoscut al virusului, spunând că acest lucru i-ar împiedica să-și continue studiile.
Dar rabinul Kanievsky a fost, de asemenea, un susținător puternic al vaccinării, iar el și familia sa au primit chiar amenințări din partea activiștilor anti-vax după ce a spus că este în favoarea vaccinării copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani împotriva coronavirusului.

SĂ-I FIE AMINTIREA BINECUVÂNTATĂ!

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: