ISRAELMAGAZINUCRAINA

Premierul ucrainean: “De ce nu vrea Israelul să dea arme Ucrainei? / Zelensky critică Knesset-ul

Președintele ucrainean, Volodimyr Zelenskiy, a folosit discursul său de duminică seară în fața membrilor Knesset și a miniștrilor prin videoconferință pentru a pleda la Israel să trimită sistemul său de apărare antirachetă Iron Dome pentru a proteja civilii ucraineni de atacurile aeriene rusești.

Președintele Knessetului, Miki Levy, anticipând discursul lui Zelensky, a calificat discursul acestuia drept “fără precedent în istoria Knessetului”. El și-a exprimat solidaritatea cu Ucraina și a calificat atacul Rusiei asupra Ucrainei drept o “încălcare flagrantă a dreptului internațional”.

Zelensky a lăudat Iron Dome ca fiind cel mai bun sistem de apărare antirachetă din lume și s-a plâns că Israelul nu furnizează Ucrainei nici măcar arme defensive.
“Ne adresăm vouă și vă întrebăm dacă este mai bine să oferim ajutor sau mediere fără a alege o parte”, le-a spus el parlamentarilor și miniștrilor. “Vă voi lăsa să decideți răspunsul la întrebare, dar vreau să subliniez că indiferența ucide”.
Criticându-l pe premierul Naftali Bennett, care a mediat între el și Putin, Zelensky a spus că medierea poate fi între două părți, dar nu între bine și rău.
Comparând ceea ce îndură țara sa cu Holocaustul, Zelensky a spus că rușii folosesc termeni precum “soluția finală” împotriva Ucrainei. El a spus că data de 24 februarie a invaziei rusești este aceeași dată la care a fost fondat partidul nazist în 1920 și a subliniat că ucrainenii au salvat evrei în timpul Holocaustului.
Discursul a coinciscu un miting pro-Ucraina în Piață Habima din Tel Aviv, unde au fost prezente aproximativ 1.000 de persoane.


Președintele rus Vladimir Putin și alți oficiali ruși i-au comparat în repetate rânduri pe ucraineni cu naziștii.
Făcând apel la israelieni, Zelensky a citat atacurile rusești din apropierea memorialului Holocaustului de la Babi Yar și a locului de înmormântare a rabinului Nachman din Uman. El s-a plâns de faptul că Israelul nu a sancționat acțiunile rusești.
Au fost 129 de miniștri și deputați care l-au ascultat pe Zelensky citând-o pe fostul prim-ministru Golda Meir, care s-a născut în Ucraina.
Au fost deputați care au ascultat din străinătate.
Președintele Knessetului, Mickey Levy, i-a mulțumit lui Zelensky și a spus că se roagă pentru încheierea războiului. El a spus că speră ca Zelensky să poată vizita Ierusalimul atunci când războiul se va încheia.


Parlamentarii s-au plâns că nu au auzit traducerea. Alții au spus că s-au simțit jigniți de comparațiile făcute de Zelensky cu Holocaustul.
“Critica sa la adresa Israelului a fost legitimă, la fel ca și faptul că a menționat că are așteptări de la noi”, a declarat liderul Partidului Sionist Religios, Bezalel Smotrich. “Dar nu și comparația sa exasperantă și ridicolă cu Holocaustul și încercarea sa de a rescrie istoria și și de a șterge rolul poporului ucrainean în încercările de exterminare a poporului evreu”, a subliniat Smotrich.
Discursul a fost difuzat în Piața Habima din Tel Aviv și a fost asistat de mii de persoane. Primarul Tel Avivului, Ron Huldai, a venit la miting.
“Lăsând la o parte orice considerație politică, asistăm la un eveniment în care este clar care este răul și care este binele, cine este agresorul și cine este agresatul”, a declarat Huldai.
“Este un moment de claritate morală. Indiferent de chestiunea istorică a modului în care s-a comportat poporul ucrainean în timpul Holocaustului, aceste evenimente actuale demonstrează în mod clar o atrocitate în curs de desfășurare. În fața unei astfel de nedreptăți, nu putem alege pur și simplu să nu ascultăm. Există momente în care nu se poate rămâne tăcut; iar astăzi, acum, este exact unul dintre aceste momente”, a concis Huldai. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d