LUMEA DE AZIMAGAZINUCRAINA

SUA, “profund dezamăgite” de primirea președintelui sirian la Abu Dhabi

Vizita președintelui sirian Bashar al-Assad în Emiratele Arabe Unite a “dezamăgit profund” Statele Unite, a dezvăluit purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Ned Price, îndemnându-i pe aliați să evite normalizarea legăturilor cu un regim acuzat de “atrocități îngrozitoare”.

Călătoria surpriză a președintelui Assad de vineri a fost prima sa vizită oficială într-o țară arabă de la izbucnirea războiului civil în Siria în 2011, care a ucis aproape o jumătate de milion de oameni.
Președintele sirian a fost primit de conducătorul de facto al Emiratelor Arabe Unite, prințul moștenitor din Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed, pentru a discuta despre “relațiile frățești” dintre cele două țări, potrivit agenției oficiale a Emiratelor Arabe Unite, WAM.
Mișcarea pare să reprezinte un semn de încălzire a relațiilor dintre Siria și Emiratele Arabe Unite, bogate în energie – un aliat-cheie al SUA care a normalizat, de asemenea, relațiile cu Israelul în 2020.
“Suntem profund dezamăgiți și tulburați de această aparentă încercare de a-l legitima pe Bashar al-Assad”, a declarat Price într-un comunicat.
El a declarat că Bashar al-Assad “rămâne responsabil și vinovat pentru moartea și suferința a nenumărați sirieni, pentru strămutarea a mai mult de jumătate din populația de dinainte de război, precum și pentru detenția arbitrară și dispariția a peste 150.000 de bărbați, femei și copii.
După cum a reiterat secretarul de stat american Antony Blinken, ”nu susținem eforturile de reabilitare a lui Assad și nu îi sprijinim pe cei care își normalizează relațiile” cu președintele sirian, a reiterat Price.
“Am fost clari în această privință cu partenerii noștri… [și] îndemnăm statele care iau în considerare posibilitatea de a se angaja cu regimul Assad să analizeze cu seriozitate atrocitățile comise de regim”, a insistat el. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d