ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELLUMEA ARABĂ

Israel: Premierul Bennett promite un răspuns puternic după atacul terorist din Beer Șeva – 4 morți și doi răniți grav / Gruparea teroristă Hamas a salutat atacul (VIDEO) / ATENȚIE! Imagini care vă pot afecta emoțional!

Liderii israelieni au promis să acționeze ferm împotriva terorismului după ce un arab israelian a ucis patru persoane și a rănit alte câteva într-un atac cu cuțitul și mașină capcană în orașul Beer Sheva din sudul Israelului. Cele 4 victime sunt: rabinul Moshe Kavitzky (z.l.), Doris Yahbas (z.l.), Laura Yitzhak (z.l.) și Menachem Yehezkel (z.l.).

 

Cele patru victime ale atacului terorist de la Beersheba: Laura Yitzhak (z.l), stânga sus; rabinul Moshe Kravitzky (z.l), dreapta sus; Doris Yahbas (z.l), stânga jos; Menahem Yehezkel (z.l), dreapta jos.

Doi dintre salvatorii care au sosit la locul atacului terorist din Beer Sheba au descoperit că printre victimele decedate sau pe moarte se numără membri apropiați ai familiei.
Un polițist chemat la fața locului a descoperit că printre victime se numără și sora lui. Un salvator și-a dat seama că femeia pe care nu a putut-o salva era mătușa lui.
Cel care l-a înjunghiat a fost identificat ca fiind Mohammad Ghaleb Abu al-Qian, în vârstă de 34 de ani, un fost terorist condamnat din orașul beduin din Negev, Hura.
Potrivit serviciului de urgență din Zaka, Abu al-Qian a cedat în urma rănilor suferite.

Presa israeliană a raportat că Mohammad Ghaleb Abu al-Qian, în vârstă de 34 de ani, era un profesor din orașul Hura, care a executat o pedeapsă de trei ani de închisoare pentru apartenența la gruparea teroristă Statul Islamic și a încercat să fie recrutat. A fost eliberat în 2019.
În 2016, Abu al-Qian a recunoscut că a creat un grup secret care organiza întâlniri clandestine legate de Statul Islamic și că plănuia să părăsească Israelul sub pretextul unui pelerinaj la Mecca, dar cu obiectivul real de a se alătura luptătorilor SI în 2016. Siria.
Profesor la o școală primară, el a ținut și predici membrilor comunității, inclusiv minorilor, promovând Statul Islamic și spunând că gruparea extremistă nu se abate de la islam.
Potrivit lui Haaretz, în timpul condamnării sale, Abu al-Qian, pe atunci tată de cinci copii, i-a spus judecătorului că regretă acțiunile sale și că vrea să se întoarcă la familia sa.
În prezent, nu se știe ce a făcut Abu al-Qian de la eliberarea sa din închisoare în 2019.
Shin Bet a deschis o anchetă în legătură cu atacul, care este cel mai sângeros împotriva civililor israelieni din iunie 2016, când doi teroriști au deschis focul în piața Sarona din Tel Aviv, omorând patru persoane și rănind 16

Premierul Naftali Bennett a declarat că forțele de securitate vor vâna orice complici. El a lăudat acțiunea rapidă a civililor înarmați care l-au împușcat pe terorist, ceea ce a împiedicat rănirea altora.

„Transmit cele mai profunde condoleanțe familiilor celor uciși în oribilul atac din Beer Sheva și mă rog pentru siguranța celor răniți.
„Civilii care l-au împușcat pe terorist au dat dovadă de determinare și curaj și au împiedicat alte victime”, a scris Bennett pe Twitter.
El a dat asigurări că forțele de securitate sunt în „vigilență maximă”.
„Vom acționa cu mână fermă împotriva celor care practică teroarea. Îi vom vâna și îi vom prinde pe cei care îi ajută”, a promis el.
Purtătorul de cuvânt al lui Bennett a declarat că premierul a fost la curent cu atacul terorist din Beer Sheva și a fost în contact cu ministrul securității interne, Omer Barlev, și cu comisarul de poliție Kobi Shabtai.
Potrivit presei israeliene, oficialii din domeniul securității se tem că atacul ar putea incita așa-numitele atacuri de tip „aftershock”, ceea ce ar putea duce la o escaladare pe scară largă. Forțele de securitate se pregătesc deja pentru o temută creștere a violențelor pe măsură ce se apropie începutul Ramadanului, peste 9 zile.
Președintele Isaac Herzog s-a adresat miercuri unuia dintre bărbații care l-au împușcat pe teroristul care a ucis marți patru persoane în atentatul din Beer Sheva și l-a lăudat pentru eforturile sale.
„Ați acționat eroic și cu sânge rece”, i-a spus Herzog lui Arthur Haimov, un imigrant din Uzbekistan și șofer de autobuz.

Arthur Haimov

„Vreau să vă salut și să vă mulțumesc. V-am văzut ieri la televizor și am fost foarte mândru… Ieri ni s-a întâmplat un mare dezastru, dar acțiunile voastre au împiedicat alte pierderi de vieți omenești”.

Ministrul Apărării, Benny Gantz, a transmis condoleanțe familiilor celor uciși și răniți în atacul terorist din Beer Sheva.
„FDI și forțele de securitate vor folosi toate mijloacele pentru a preveni incidentele teroriste, în măsura în care este posibil. Suntem în alertă maximă împotriva tuturor amenințărilor din toate domeniile”, a declarat Gantz în timpul unei vizite la Comandamentul de Nord al armatei, unde are loc un exercițiu militar.
„Ne vom asigura că oricine încurajează sau sprijină ultimele atacuri va plăti prețul”, a adăugat el.
Ministrul Securității interne, Omer Barlev, a declarat că atacul a fost comis de un „terorist blestemat”, deplângând faptul că atacatorul a fost eliberat din închisoare în 2019, după o condamnare anterioară pentru terorism.
„Nu ne vom odihni până când nu vom eradica terorismul naționalist, nu vom depista și respinge teroriștii oriunde s-ar afla”, a declarat Barlev.
Ministrul de Externe Yair Lapid și-a exprimat condoleanțele față de familiile victimelor și a promis că îi va aduce pe atacatori în fața justiției.
„Oricine încearcă să facă rău unor civili nevinovați trebuie să știe că Israelul va pune mâna pe ei și îi va aduce în fața justiției”, a declarat Lapid.
Alți miniștri și-au prezentat, de asemenea, condoleanțele, menționând determinarea lor de a aduce legea și ordinea în sudul țării – o zonă ai cărei locuitori deplâng de ani de zile o stare de anarhie marcată de crime violente și crime cu arme de foc.
„O seară dificilă și dureroasă”, a scris ministrul Justiției, Gideon Saar. „Acest atac criminal demonstrează că este de datoria noastră să ne consolidăm autoritatea în Negev. În fața fenomenului de radicalizare, este necesar să acționăm ferm și să păstrăm suveranitatea statului pe întreg teritoriul.
„Vom continua să asigurăm securitatea tuturor cetățenilor israelieni folosind toate mijloacele pe care le avem la dispoziție”, a scris pe Twitter ministrul de Finanțe Avigdor Liberman.
Ministrul de Interne Ayelet Shaked a transmis condoleanțe familiilor victimelor și a urat însănătoșire grabnică răniților, adăugând totodată că a adus un omagiu „cetățenilor curajoși care au împiedicat moartea mai multor victime”.
„Acești cetățeni care au acționat cu un curaj extraordinar trebuie să fie recunoscuți pentru acțiunile lor”, a scris ea pe Twitter.
Partidul islamist Raam a condamnat înjunghierea.
„Raam condamnă acest atac josnic din Beer Sheva și transmite condoleanțe familiilor celor uciși”, a declarat partidul arab într-un comunicat.
Partidul are un număr mare de adepți în rândul beduinilor din Negev, inclusiv în Hura, de unde provine atacatorul Mohammed Ghaleb al-Qian.
„Raam face apel la toți cetățenii să păstreze țesutul social comun și fragil, să fie responsabili și să promoveze un discurs al toleranței în această perioadă dificilă”, a adăugat Raam.
Deputatul listei arabe unite Aida Touma-Sliman a fost primul parlamentar arab israelian care a condamnat atacul terorist.

Aida Touma-Sliman

„Condamn atacul asupra civililor nevinovați din Beer Sheva. Transmit rugăciunile mele pentru recuperarea celor răniți și condoleanțe familiilor celor uciși”, a declarat Touma-Sliman.
Touma-Sliman a precizat că atacul ar putea duce la o „incitare rasistă” împotriva beduinilor care trăiesc în deșertul Negev din sudul Israelului.
„Aceasta nu este calea comunității arabe, în general, și a celei din Negev, în special, în lupta sa dreaptă împotriva deposedării și opresiunii continue”, a spus ea.
Liderul Listei Arabe Unite, Ayman Odeh, a declarat că a fost șocat de atac. „Violența nu este calea noastră și trebuie să o condamnăm cu toată puterea noastră”, a scris Odeh pe Twitter.
Orașul Hura, de unde era originar teroristul, a condamnat „cu toată puterea” atacul mortal.
„Atacarea civililor nevinovați este un act de terorism criminal și josnic”, a declarat Consiliul Local din Hura într-un comunicat. „Consiliul face apel la evreii și arabii din Negev să mențină relațiile de bună vecinătate care au prevalat până acum.
Gruparea teroristă Hamas a salutat atacul.
„Îl salutăm pe autorul operațiunii eroice din orașul ocupat Beer Sheva”, a declarat purtătorul de cuvânt al Hamas, Abd al-Latif al-Qanou, pentru radioul oficial Hamas.
„Crimele ocupației trebuie combătute cu operațiuni eroice: înjunghieri, lovituri de cuțit și împușcături”, a adăugat al-Qanou.
Cu toate acestea, gruparea teroristă nu a revendicat imediat atacatorul ca făcând parte din rândurile sale. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: